Анализ на данните от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS)

Начало

д-р Бранимир Канакидис: Данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) за периода 24.04-01.05.2020г.

 

Епизоотична обстановка в България, съседни страни и ЕС

През периода 24.04-01.05.2020 г, по данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) са регистрирани следните заболявания: африканска чума по домашните свине (A.S.F.) в Румъния; африканска чума по дивите свине (A.S.F.W.B.) в Унгария, Полша, България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Сърбия и Молдова; високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици (H.P.A.I.) в Унгария; инфекциозна анемия по сьомгата (I.S.A.) в Норвегия; бяс (RABIES) в Молдова и туберкулоза по говедата (B.TB) във Франция и Обединеното кралство.

България е докладвала 3 първични и 93 вторични огнища на африканска чума по дивите свине. Румъния е докладвала 8 първични и 1 вторично огнище на африканска чума по домашните свине, както и 15 първични огнища на африканска чума по дивите свине. Сърбия е докладвала 1 първично огнище на африканска чума по дивите свине. В Унгария епизоотичната обстановка е тежка, докладвани са 195 вторични огнища на африканска чума по дивите свине и 2 първични и 53 вторични огнища на високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици. В Полша ситуацията е подобна, докладвани са 93 първични огнища на африканска чума по дивите свине.

Целият материал можете да прочетете ТУК: