Зоонози

Начало

Д-Р ДОРА ПЕТЛОВА: ИНФОРМАЦИЯ за доклад на Организацията на обединените нации (ООН) с анализ на тенденциите за зоонозите и насоки за борбата с тях

                                                                              

                                                                            

 

В началото на месец юли 2020 г., ООН публикува доклад „Предпазване от бъдеща пандемия: Зоонотични болести и как да се прекъсне веригата на предаване“, който е изготвен със съвместните усилия на Програмата за околната среда на ООН (United Nations Environment Programme - UNEP) и Международния институт за изследване на животновъдството (International Livestock Research Institute - ILRI).

Докладът излиза на Световния ден на зоонозите, отбелязван от научни институции и неправителствени организации на 6 юли, който е посветен на дейността на френския биолог Луи Пастьор. На 6 юли 1885 г. Пастьор успешно прилага първата ваксина срещу бяс, зоонозна болест.

Според експертите,  пандемията от COVID-19 е само един пример за тенденцията за разрастване на болестите. Ебола (Ebola), Близкоизточният респираторен синдром (MERS), Западнонилската треска (West Nile Fever - WNF) и треската от долината Рифт-Вали (Rift Valley Fever - RVF)  – всички те са причинени от вируси, които се прехвърлят от животни на хора.

 В доклада на ООН е извършена оценка на тенденцията на зоонотичните заболявания и са посочени начини за прекъсване на веригата им на предаване.

Авторите предлагат подходът „Едно здраве“ като оптимално средство за предотвратяване и реакция при бъдещи пандемии.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК