- Начало
- Научни информации
- Материали в контакт с храни, ензими и ароматизанти
- # 1 2023-03-21 15:15:00
ИНЖ. СВЕТЛИН СТЕФАНОВ: Тенденции в ядливите опаковъчни фолиа в храните
- # 2 2023-01-24 14:30:00
ИНЖ. СВЕТЛИН СТЕФАНОВ: ИНФОРМАЦИЯ за научно становище на ЕОБХ относно оценка на безопасността на хранителния ензим манан ендо-1,4-β-манозидаза от генетично модифициран щам Trichoderma reesei RF6232
- # 3 2023-01-10 18:00:00
ИНЖ. СВЕТЛИН СТЕФАНОВ: ИНФОРМАЦИЯ за научно становище на ЕОБХ относно оценка на безопасността на хранителния ензим α-амилаза, произведен от генетично модифициран щам Bacillus licheniformis NZYM-BC
- # 4 2022-11-22 16:30:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Приложение на чаените полифеноли като биоактивни агенти при опаковане на храни
- # 5 2022-10-27 11:25:00
ИНЖ. СВЕТЛИН СТЕФАНОВ: Метод за извличане на протеин Рубиско от листата на домата
- # 6 2022-06-13 10:45:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: НАУЧНА ИНФОРМАЦИЯ: Замърсяване на питейната вода с пластмасови микрочастици
- # 7 2022-04-08 12:27:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Научно становище на ЕОБХ относно оценката на безопасността на хранителния ензим глюкан 1,4a-глюкозидаза от генетично модифициран щам Aspergillusniger NZYM-BR
- # 8 2022-04-04 13:07:00
ИНЖ. СВЕТЛИН СТЕФАНОВ: Информация относно техническите данни, специфични за даден процес за производство на храни
- # 9 2022-03-09 13:30:00
инж. Светлин Стефанов: Хранителни ензими
- # 10 2021-11-10 23:46:00
инж. Светлана Савова: Оценка на безопасността на хранителния ензим каталаза от генетично модифициран щам Aspergillus niger щам DP-Azw58, извършена от Европейския орган по безопасност на храните
- # 11 2021-07-13 11:40:00
инж. Светлана Савова: Керамична посуда-Федералният институт за оценка на риска на Германия препоръчва по-ниски нива на миграция на олово и кадмий
- # 12 2021-07-05 14:45:00
инж. Светлана Савова: Безопасността на хранителен ензим малтогенна α-амилаза от генетично модифицирани Bacillus subtilis щам ROM
- # 13 2019-10-31 15:15:00
инж. Светлин Стефанов: Научно становище на ЕОБХ – относно оценка № 501 на Групата по ароматизантите (FGE.501): ароматизант „аромат на скара, концентрат (растителен)“
- # 14 2019-07-03 18:00:00
Д-Р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Информация за годишния доклад на Научната мрежа на ЕОБХ за оценка на риска от нанотехнологиите в храните и фуражите за 2018 г.
- # 15 2019-02-06 11:26:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Литературен обзор на тема: пластмасови микрочастици: проблем по хранителната верига
- # 16 2018-12-14 11:38:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация за оценка на безопасността на процесa „RecyPET Hungaria“, използван за рециклиране на артикули от полиетилентерефталат
- # 17 2018-12-04 11:05:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация от федералния институт за оценка на риска (BfR), относно потребителски мониторинг, проведен на територията на Германия
- # 18 2018-11-27 09:54:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация относно оценка на безопасността на веществото Ln 1,4- бензендикарбоксилна киселина, използван в материали, които влизат в контакт с храни
- # 19 2018-11-27 09:48:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация относно оценка на безопасността на натриев полиакрилат, използван в материали, които влизат в контакт с храни
- # 20 2018-11-13 14:39:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация относно проведен 2 -ри конгрес на Черноморската асоциация за хранителни науки и технологии
- # 21 2018-11-13 14:32:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Често задавани въпроси към федералния институт за оценка на риска на Германия, относно използването на чаши за многократна употреба, предназначени за топли напитки
- # 22 2018-11-09 15:51:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Последни новини от Брюксел относно първата европейска стратегия за пластмаси
- # 23 2018-10-05 10:07:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация от Европейския орган по безопасност на храните за създаването на работна група, която ще преразгледа нови проучвания за бисфенол А
- # 24 2018-09-27 09:50:00
Д-р АНТОНИЯ ДИМИТРОВА: Оценка на безопасността на хранителния ензим α-амилаза получен от генетично модифициран Aspergillus niger (щам NZYM-SB)
- # 25 2018-09-27 00:00:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Полиамидни олигомери: пластмасови компоненти при кухненски съдове
- # 26 2018-08-27 16:42:25
Д-Р ИНЖ. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Обобщена информация за оценка на безопасността на процеси за рециклиране на артикули от полиетилентерефталат
- # 27 2018-07-18 12:09:52
ЕКИП ЦОРХВ: Ръководство за оценка на риска от прилагането на нанонауките и нанотехнологиите в хранителната верига - част 1: Здраве на човека и животните
- # 28 2018-06-15 15:50:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация относно наличието на микрочастици в готварска сол
- # 29 2018-06-12 16:53:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация относно опаковки за замразени храни
- # 30 2018-05-31 13:04:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Наложителни изменения в законодателството на територията на ЕС по отношение на материали и предмети, влизащи в контакт с храни
- # 31 2018-05-25 13:22:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация относно оценка на безопасността на процеса ‘‘BTB PET direct IV+ ’’, използван за рециклиране на артикули от полиетилентерефталат
- # 32 2018-05-18 14:18:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Замърсяване на околната среда с пластмасови микрочастици
- # 33 2018-03-21 00:00:00
Информация от Европейския орган по безопасност на храните, относно покана за предоставяне на данни за бисфенол А
- # 34 2018-03-20 00:00:00
Безопасност на ниско заместена хидроксипропил целулоза (L-HPC)1 която да се използва като добавка в храните под формата на таблетки
- # 35 2018-03-19 00:00:00
Пластмасови микрочастици в бутилки от минерална вода
- # 36 2018-03-15 00:00:00
Европейска стратегия за пластмаси
- # 37 2018-03-01 00:00:00
Биоциди и материали в контакт с храни
- # 38 2018-02-28 13:34:13
Публична консултация на EFSA, относно проект на ръководство за оценка на опасностите от приложенията на нанонауките и нанотехнологиите, използвани в храни и фуражи
- # 39 2018-02-28 00:00:00
Оценка на безопасността на процеси ‘‘Concept PlasticPackaging’’ и ‘‘EstPak Plastik’’, използвани за рециклиране на артикули от полиетилентерефталат
- # 40 2018-02-23 00:00:00
Резултат от консултациите с държавите-членки и ЕОБХ относно заявлението за основно вещество за масло от лук, което да се използва като репелент в растителната защита
- # 41 2018-02-14 00:00:00
Преоценка на алгинова киселина и нейните натриеви, калиеви, амониеви и калциеви соли (Е 400-Е 404) като хранителни добавки
- # 42 2018-02-13 00:00:00
Oбобщени резултати от възникващите проблеми с безопасността на храните, публикувани в системата за бързо предупреждение за храни и фуражи относно материали и предмети, предназначени за контакт с храни
- # 43 2018-02-09 09:13:05
Проучване на федералния институт за оценка на риска на Германия относно миграция на алуминий от тави за хранене
- # 44 2018-02-08 00:00:00
Безопасност на бензофенона, който се използва като ароматизант в храните
- # 45 2018-02-06 00:00:00
Оценка на безопасността на активните вещества карбоксиметил целулоза, модифицирано нишесте, бентонит, борна киселина и алуминиев сулфат, предназначени за използване в активни материали, влизащи в конт
- # 46 2018-02-02 00:00:00
Оценка на безопасността на 4,5,7-трихидроксифлаванон – Naringenin, използван, като ароматизант в храните
- # 47 2018-01-31 00:00:00
Информация от Френската агенция за храни, околна среда, здравословни и безопасни условия на труд, относно използването на кани с филтри за пречистване на вода
- # 48 2018-01-30 00:00:00
Повторна оценка (ре-оценка) на употребата на моно- и диглицериди на мастни киселини (Е471) като добавки в храните
- # 49 2018-01-29 09:17:05
Научно становище на Европейския орган по безопасност на храните, относно безопасността на хидроксиантрацен производни, употребявани в храни
- # 50 2018-01-29 00:00:00
Оценка на безопасността на процес ‘‘Envases Urena’’, използван за рециклиране на артикули от полиетилентерефталат
- # 51 2018-01-25 09:17:05
Безопасност на бетаин като нова храна съгласно Регламент (ЕО) № 258/97
- # 52 2018-01-25 00:00:00
Научно становище на Европейския орган по безопасност на храните, относно безопасността на веществото изобутан, използвано в материали и предмети влизащи в контакт с храни
- # 53 2018-01-23 09:17:05
Оценка на безопасността на процес ‘‘Morssinkhof Plastics’’, използван за рециклиране на артикули от полипропилен и полиетилен
- # 54 2018-01-23 09:17:05
Информация относно оценка на безопасността на селенови наночастици, предназначени за използване в активни материали, които ще влизат в контакт с храни
- # 55 2018-01-17 12:17:05
Разширяване на приложението на ликопен (E 160d), като добавка в храната за някои месни заготовки, месни продукти и продукти от плодове и зеленчуци
- # 56 2018-01-05 00:00:00
Безопасност на етилакрилат, който да се използва като ароматизант в храните
- # 57 2017-12-14 00:00:00
Информация от Френската агенция за храни, околна среда, здравословни и безопасни условия на труд (ANSES), относно използването на кафе машини
- # 58 2017-11-21 00:00:00
Оценка на безопасността на хранителния ензим β-амилаза, получена от соя (Glycine max)
- # 59 2017-11-21 00:00:00
Оценка на безопасността на веществото 3-glycidyloxypropyltrimethoxysilane, използван за материали и предмети, влизащи в контакт с храни
- # 60 2017-11-20 00:00:00
Оценка на безопасността на процес ‘‘Krones’’, използван за рециклиране на poly(ethylene terephthalate) (PET), който се влага за материали и предмети, влизащи в контакт с храни
- # 61 2017-11-13 00:00:00
Информация на Френската агенция за храни, околна среда, здравословни и безопасни условия на труд (ANSES), относно оценка на опасностите от съединения, влизащи в групата на бисфенол
- # 62 2017-11-08 00:00:00
Ретроспективна информация на френската агенция за храни, околна среда, здравословни и безопасни условия на труд (ANSES), относно бисфенол А
- # 63 2017-10-26 00:00:00
Оценка на безопасността на процес ‘Veroniki Ecogrup SRL’, използван за рециклиране на poly(ethylene terephthalate) (PET)
- # 64 2017-10-25 00:00:00
Оценка на безопасността на веществото диметил карбонат, влагано в материали и предмети, влизащи в контакт с храни
- # 65 2017-10-20 00:00:00
Бисфенол А – мономер влаган в материали, влизащи в контакт с храни
- # 66 2017-10-16 00:00:00
Информация за ръководство на EFSA публикува за представяне на досие за оценката на безопасността на хранителните ензими
- # 67 2017-10-09 00:00:00
Резултати от възникващите проблеми с материали и предмети предназначени за контакт с храни за 2016 г., публикувани в системата за бързо предупреждение за храни и фуражи
- # 68 2017-09-27 00:00:00
Бисфенол А – мономер, който се използва при производството на поликарбонати и епоксидни смоли
- # 69 2017-09-15 00:00:00
Резюме на научното становище на ЕОБХ1 относно безопасността на ароматизанта "Grillin" CB-200 SF
- # 70 2017-09-14 00:00:00
Оценка на безопасността на хранителния ензим β-амилаза получен от генетично модифициран Bacillus licheniformis щам NZYM-JA
- # 71 2017-07-05 00:00:00
Информация от Европейския орган по безопасност на храните за преоценка на токсичността на Бисфенол А
- # 72 2017-06-23 00:00:00
Обобщена информация от научни становища на Европейския орган по безопасност на храните, за оценка на безопасността на процеси, използвани за рециклиране на poly(ethylene terephthalate) (PET)
- # 73 2017-03-10 00:00:00
Научно становище на ЕОБХ, относно оценка на безопасността на веществото isooctadecanamide, предназначен за влагане в материали и предмети, влизащи в контакт с храни
- # 74 2017-01-26 00:00:00
Информация относно рециклирани отпадъци от опаковки в България
- # 75 2017-01-25 00:00:00
NanoPack: предстоящ европейско финансиран проект имащ за цел да удължи срока на годност на опаковки за храни, чрез използването на антимикробна повърхност
- # 76 2017-01-20 00:00:00
OpenFoodTox: нова база данни на Европейския орган по безопасност на храните, относно токсичността на химикали открити в храни и фуражи
- # 77 2017-01-17 00:00:00
Научно становище за оценка на безопасността на веществото волфрамов оксид, използвано при материали влизащи в контакт с храни
- # 78 0000-00-00 00:00:00
Д-р инж. СНЕЖАНА ТОДОРОВА: Информация за оценка на безопасността на вещество poly((R)-3- hydroxybutyrate-co-(R)-3-hydroxyhexanoate)