Материали в контакт с храни, ензими и ароматизанти

Начало

ИНЖ. СВЕТЛИН СТЕФАНОВ: ИНФОРМАЦИЯ за научно становище на ЕОБХ относно оценка на безопасността на хранителния ензим манан ендо-1,4-β-манозидаза от генетично модифициран щам Trichoderma reesei RF6232

По искане от Европейската комисия, Панелът Материали за контакт с храни, ензими и помощни средства за обработка (CEP) на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) публикува на 22 август 2022 г. оценка на безопасността на хранителния ензим манан ендо-1,4-β-манозидаза от генетично модифициран щам Trichoderma reesei RF6232.

            Хранителният ензим манан ендо-1,4-β-манозидаза (1,4-β-d - манан мананохидролаза, EC 3.2.1.78) се произвежда с генетично модифицираната (ГМ) нишковидна гъба Trichoderma reesei щам RF6232. Генетичните модификации не пораждат опасения  за безопасността. Счита се, че TOS на ензима не съдържа жизнеспособни клетки на производствения организъм и рекомбинантна ДНК. Предназначен е за използване при преработка на кафе, преработка на плодове и зеленчуци за производство на сокове и за производство на растителни масла за хранителни цели. Тъй като остатъчните количества от органичната материя в състояние на суспензия total organic solids (TOS) се отстраняват по време на производството на рафинирано ядивно масло чрез многократно измиване, хранителната експозиция е изчислeна само за останалите два технологични процеса.

            Панелът Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids (CEP) счита, че при предвидените условия на употреба рискът от алергична сенсибилизация и реакции на предизвикване чрез хранителна експозиция не може да бъде изключен, по-специално за лица, алергични към авокадо, но вероятността това да се случи се счита за ниска. Въз основа на предоставените данни панелът CEP заключи, че този хранителен ензим не поражда опасения за безопасността при предвидените условия на употреба.

            Хранителната експозицията на TOS на ензима се оценява до 0,09 mg TOS/kg телесно тегло (т.т.) на ден за населението на Европейския съюз (ЕС). Тестовете за генотоксичност не повдигнаха опасения за безопасността. Системната токсичност е оценена чрез 90-дневно проучване на токсичността при плъхове с повтаряща се доза при перорално приложение. Панелът СЕР определи ниво без наблюдаван неблагоприятен ефект (NOAEL) от 100 mg TOS/kg т.т. на ден, което е най-ниската тествана доза. Това води до граница на експозиция над 1100. Направено е търсене на сходство на аминокиселинната последователност на хранителния ензим с известни алергени и е намерено едно съвпадение.

            Панелът СЕР счита, че при предвидените условия на употреба, рискът от алергична сенсибилизация и реакции на свърхчувствителност чрез хранителна експозиция не може да бъде изключен, по-специално за лица, алергични към авокадо, но вероятността това да се случи се счита за ниска. Въз основа на предоставените данни, панелът СЕР заключава, че този хранителен ензим не поражда опасения за безопасността при предвидените условия на употреба.

 

  1. Въведение

            Регламент (ЕО) № 1332/2008[1] относно хранителните ензими се прилага за ензими, които се добавят към храните, за да изпълняват технологична функция при производството, преработката, подготовката, обработката, опаковането, транспортирането или съхранението на храни, включително ензими, използвани като помощни средства при обработката. Регламент (ЕО) № 1331/2008[2] установява процедури на ЕС за оценка на безопасността и процедурата за разрешаване на добавките в храните и ароматизантите в храните.

Всички ензими в храните, които се предлагат на пазара на EС трябва да преминат оценка за безопасност, извършвана от Европейския орган за безопасност на храните (EОБХ) и процедура по разрешаване, посочена в Регламент (ЕО) № 1331/2008.

Само хранителни ензими, включени в списъка на ЕС, могат да бъдат пуснати на пазара като такива и използвани в храни, в съответствие със спецификациите и условията за употреба, предвидени в член 7, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 1332/2008.

Настоящото научно становище отговаря на искането на Европейската комисия (ЕК) за извършване на оценка на безопасността на хранителния ензим манан ендо-1,4-бета-манозидаза (b-мананаза) от ГМ Trichoderma reesei (щам RF6232).

 

  1. Оценка

            Манан ендо-1,4-β-манозидазите катализират хидролиза на 1,4-β-d- гликозидни връзки в манани, галактоманани и глюкоманани, което води до генерирането на β-1,4-маноолигозахариди. Ензимът в храните, предмет на оценката, е предназначен за използване при преработка на кафе, преработка на плодове и зеленчуци за производство на сокове и за производство на хранителни масла.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент (ЕО) № 1332/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно хранителните ензими и изменение на Директива 83/417/ЕИО на Съвета, Регламент (ЕО) № 1493/1999 на Съвета, Директива 2000/13/ЕО, Директива 2001/112/ЕО на Съвета и Регламент (ЕО) № 258/97 ОВ L 354, 31.12.2008 г., стр. 7–15.
[2] Регламент (ЕО) № 1331/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 година за установяване на обща разрешителна процедура за добавките в храните, ензимите в храните и ароматизантите в храните OJ L 354, 31.12.2008, p. 1–6