- Начало
- Научни информации
- Замърсители по хранителната верига
- # 1 2024-08-02 16:18:00
Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Мерки за биосигурност в европейското пчеларство
- # 2 2024-06-14 17:05:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Информация относно: Рискове за здравето на хората, свързани с наличието на полихлорирани нафталени (PCN) в храните
- # 3 2024-03-26 11:40:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Информация относно: Оценка на риска за здравето от метил живак при консумация на риба. Проучване, проведено за извадка от възрастното население на Катар
- # 4 2024-02-26 16:40:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Научна информация ЕОБХ актуализира оценката на риска от неорганичен арсен в храни
- # 5 2024-02-09 11:20:00
Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Научно становище на Европейския орган по безопасност на храните Рискове за здравето на животните, свързани с наличието на алкалоиди от мораво рогче във фураж
- # 6 2024-02-08 11:00:00
Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: Информация от бюлетин Европа секторни политики: Селско стопанство и Безопасност на храните
- # 7 2024-01-25 16:20:00
Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Интегрирана система за управление на микотоксините по веригата за доставка на фуражи: Иновативни подходи
- # 8 2023-12-13 14:20:00
Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Въздействие на микропластмаси и нанопластмаси върху здравето на селскостопанските животни: Възникващ риск за ефикасността на репродукцията
- # 9 2023-11-14 11:30:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Информация относно: Превенция на храните от химични замърсители. Предизвикателства и перспективи за безопасно и устойчиво производство на храни
- # 10 2023-09-28 12:00:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Експозиция на населението на пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS)
- # 11 2023-08-17 16:20:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Приложение на кефира в хранително вкусовата индустрия като средство за намаляване количеството на замърсители в храните
- # 12 2023-08-11 19:45:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: НАУЧЕН ОБЗОР на текущите данни за безопасност на Акриламид в храните
- # 13 2023-06-14 16:50:00
Д-Р В.МОНЕВА, К.ЗАХАРИЕВА: НАУЧЕН ОБЗОР: Оценка на риска от микропластмаси, приети с храната от различни видове животни
- # 14 2023-04-10 12:50:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Информация относно оценката на риска от N-нитрозамини в храната
- # 15 2023-03-15 17:20:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Информация за микропластмаси и свързани с тях замърсители в храни и напитки
- # 16 2022-11-30 11:00:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Учени от германския Федерален институт за оценка на риска анализират трудностите при оценката на безопасността на храни, съдържащи алкенилбензени
- # 17 2022-08-31 08:00:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Рециклираните отпадъчни води в селското стопанство: риск за здравето от патогени по плодовете и зеленчуците
- # 18 2022-08-09 19:20:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Цигуатера: отравяне от цигуатоксини (токсини от водорасли) в морска риба и миди
- # 19 2022-08-01 23:41:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Рискове за здравето, свързани с етилен оксид
- # 20 2022-03-30 12:00:00
инж. Светлана Савова: Често задавани въпроси относно нитрати и нитрити в храните
- # 21 2021-11-19 18:00:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Научен доклад на Европейския орган по безопасност на храните относно наличието на нитрофурани и техните метаболити в желатин
- # 22 2021-10-12 16:00:00
инж. Светлана Савова: Нови по-ниски стойности за съдържание на олово и кадмий в Европейското законодателство за безопасност на храните
- # 23 2021-09-02 15:50:00
инж. Светлана Савова: Оценка на риска за човешкото здраве от остатъци на етилен оксид в семена от сусам
- # 24 2021-08-03 19:40:00
инж. Светлана Савова: Хранене на кърмачетата: Консумацията на ерукова киселина не поражда рискове за здравето
- # 25 2021-07-23 16:55:00
инж. Светлана Савова: Докладвани здравни проблеми, възникващи след консумация на зелен фасул
- # 26 2021-07-19 14:20:00
д-р Светлана Черкезова: Установени в Европейския съюз случаи на храни с наднормено съдържание на етилен оксид
- # 27 2021-06-28 17:00:00
инж. Светлана Савова: Витамин D, имунната система и COVID-19
- # 28 2021-06-24 01:00:00
д-р Марина Загорова: В защита на пчелите - Нов път напред в оценката на риска
- # 29 2021-06-17 14:31:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Информация за актуализираната оценка на риска от хексабромоциклододекани (HBCDD) в храни на Европейския орган по безопасност на храните
- # 30 2021-05-21 12:00:00
инж. Светлана Савова, инж. Мария Христова: Становище на ЕОБХ относно оценката за безопасност на титанов диоксид (E171), като добавка в храните
- # 31 2021-05-21 11:30:00
инж. Светлана Савова: Рискове от прекомерна консумация на билкови хранителни добавки, съдържащи кумарин
- # 32 2021-05-20 16:00:00
инж. Светлана Савова: Становище на EOБХ относно повторната оценка на пектин (E 440i) и амидиран пектин (E 440ii) като добавки в храни за кърмачета на възраст под 16 седмици
- # 33 2021-02-25 10:20:00
инж. Светлана Савова: Актуална информация от Федералния институт за оценка на риска(BfR) на Германия. Фуран в храната.
- # 34 2021-02-16 10:00:00
инж. Светлана Савова: „Информация за научен доклад на Европейския орган по безопасност на храните относно хроничната експозиция чрез храната на неорганичен арсен“
- # 35 2021-02-05 15:40:00
инж. Светлана Савова: Информация за научното становище на Европейския орган по безопасност на храните относно оценката за безопасност на хранителния ензим алтернансукраза, продуциран от щам Leuconosto
- # 36 2021-02-02 13:00:00
инж. Светлана Савова: Актуална информация от Федералния институт за оценка на риска (BfR) на Германия. Наличие на арсен в ориз и продукти от ориз
- # 37 2021-01-22 10:00:00
инж. Светлана Савова: Информация за становището на Федералния институт за оценка на риска на Германия (BfR) относно хранителни алергии, причинени от насекоми
- # 38 2021-01-22 09:50:00
инж. Светлана Савова: Информация за актуализирана оценка на риска за съдържанието на 1,2-ненаситени пиролизидинови алкалоиди (ПA) в храните на Федералния институт за оценка на риска на Германия
- # 39 2021-01-11 15:00:00
инж. Светлана Савова: Информация относно рисковете, свързани с употребата на хранителни добавки, съдържащи етерични масла от чаено дърво, нияули и каяпут
- # 40 2021-01-11 14:00:00
инж. Светлана Савова: Информация относно препоръки на ANSES за ограничаване излагането на кадмий при консумация на ядливи водорасли
- # 41 2020-11-30 14:40:00
инж. Светлана Савова: Актуализация на оценката на риска, свързана с наличие на никел в храни и питейна вода
- # 42 2020-11-18 14:35:00
инж. Светлана Савова: Единното становище на Европейската агенция по химикалите и на ЕОБХ „Едно вещество–една оценка“
- # 43 2020-11-04 11:20:00
Антония Димитрова, PhD: Научно становище на ЕОБХ относно здравни рискове, произтичащи от наличието на перфлуороалкилирани вещества в храни
- # 44 2020-09-29 09:09:00
Д-р Марина Загорова: Оценка на риска при наличие на гликоалкалоиди във фуражи и храни – картофи и продукти от тях
- # 45 2020-08-11 11:00:00
Антония Димитрова, PhD: Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) касаещи тежки метали за второто тримесечие на 2020 г.
- # 46 2020-06-10 11:50:00
Антония Димитрова, PhD: Информация за научно становище на Европейския орган по безопасност на храните относно оценка на риска от наличие на охратоксин А в храни
- # 47 2020-06-10 11:40:00
Антония Димитрова, PhD: Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) касаещи тежки метали за първото тримесечие на 2020г.
- # 48 2020-06-10 11:00:00
Антония Димитрова, PhD: Оценка на риска от хлорирани парафини в храни и фуражи
- # 49 2020-06-10 10:50:00
Антония Димитрова, PhD: Бърза оценка на възможния риск за общественото здраве, свързан със замърсяване на храни за кърмачета и преходни храни с ароматни въглеводороди от минерални масла
- # 50 2020-06-09 14:30:00
д-р Аксиния Антонова: Оценка на риска от употребата на фалшифициран с парафин и/или стеарин (стеаринова киселина) пчелен восък в пчеларството и като продукт за консумация от човека
- # 51 2020-03-09 13:30:00
д-р Аксиния Антонова: Оценка на острата експозиция на човека на Тетрахидроканабинол (Δꝰ-THC)
- # 52 2020-02-21 11:20:00
Антония Димитрова, PhD: Становище на ЕОБХ относно Оценка на здравния риск свързан с наличието на цианогенни гликозиди в храни различни от сурови кайсиеви ядки
- # 53 2020-02-19 16:09:00
Антония Димитрова, PhD: Информация за становище на ЕОБХ относно Химични рискове, свързани с готови за консумация зеленчуци
- # 54 2020-01-14 13:20:00
Д-р Марина Загорова: ОГРАНИЧАВАНЕ НАЛИЧИЕТО НА МИКОТОКСИНИ. СТРАТЕГИИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИ И ФУРАЖИ
- # 55 2019-04-18 10:20:25
Д-Р СВЕТЛАНА ЧЕРКЕЗОВА: Научно съобщение за доклад за определяне на възможни нови рискове по хранителната верига от химични вещества, регистрирани съгласно REACH, публикуван от ЕОБХ
- # 56 2019-04-18 10:20:25
Д-Р СВЕТЛАНА ЧЕРКЕЗОВА: Научно съобщение за становище на BfR относно вероятността да се образуват вредни за здравето съединения при термична обработка на храни, съдържащи подсладител сукралоза (Е 955)
- # 57 2018-10-05 11:04:00
Д-р СВЕТЛАНА ЧЕРКЕЗОВА: Научно становище на ЕОБХ, относно оценката на риска за здравето на хора и животни, свързан с консумация на храни и фуражи, съдържащи микотоксина 4,15-диацетоксисцирпенол
- # 58 2018-05-25 13:11:00
Д-р СВЕТЛАНА ЧЕРКЕЗОВА: Информация относно актуализирана оценка на Европейския орган по безопасност на храните за опиумни алкалоиди в маково семе
- # 59 2018-05-02 16:43:23
Д-Р СВЕТЛАНА ЧЕРКЕЗОВА: Международно законодателство за кадмий, живак, олово и микотоксини в храни и ролята на Европейския съюз
- # 60 2017-11-27 00:00:00
Оценка на риска за здравето, свързан с наличието на фуран и метилфурани в храните
- # 61 2017-10-17 00:00:00
Информация за становище на ЕОБХ относно здравните рискове, свързани с наличието на пиролизидинови алкалоиди в мед, чай, билкови отвори и хранителни добавки на билкова основа
- # 62 2017-09-29 00:00:00
Научно становище на ЕОБХ риск за здравето на животни от наличие на зеараленон и негови модифицирани форми във фураж
- # 63 2017-07-27 00:00:00
Хранителната експозиция на алкалоиди на моравото рогче на хора и животни
- # 64 2017-04-24 00:00:00
Информация за научно становище на ЕОБХ относно целесъобразността от установяването на безопасна за здравето групова ориентировъчна стойност за ниваленол и неговите модифицирани форми
- # 65 2017-01-12 00:00:00
Информация относно оценка на хранителната експозиция на Алтернария токсини на населението на Европейския съюз
- # 66 2017-01-03 00:00:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) със задача да разработи инструмент за оценка на риска по отношение на замърсители в храни и фуражи