Замърсители по хранителната верига

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Цигуатера: отравяне от цигуатоксини (токсини от водорасли) в морска риба и миди

Отравянето с цигуатоксин или „цигуатера“, може да възникне след консумация на храна, приготвена от определени морски риби или миди, и е признато за едно от най-често срещаните небактериални отравяния с морски дарове в световен мащаб. Въпреки че за Германия все още са рядкост, не е изключено случаите на отравяне да се увеличат, тъй като световната търговия с морски продукти продължава да се разширява. Поради обясним интерес към този проблем, Германският федерален институт за оценка на риска (BfR) отговаря на  въпроси относно отравяне, причинено от цигуатоксини в морски дарове.

 1. Какво представляват цигуатоксините?

Цигуатоксините се класифицират като морски биотоксини (токсини от водорасли). Тези токсини се образуват от динофлагелати (едноклетъчни водорасли) от рода Gambierdiscus и Fukuyoa. И двата вида динофлагелати се срещат често в топла морска среда в тропиците и субтропиците, но видовете водорасли, образуващи цигуатоксин, се срещат все по-често в средиземноморския регион. Тъй като са морски фитопланктон, тези водорасли са източник на храна за различни морски животни, които се хранят с водорасли. Понякога се случва концентрацията на цигуатоксина да е по-малка при по-младите (т.е. по-малките) тревопасни риби отколкото при по-старите (т.е. по-големите) месоядни риби.

 2. Какво е цигуатера?

Цигуатера (също: отравяне с цигуатоксин) е терминът, използван за описване на голямото разнообразие от клинични симптоми, причинени от цигуатоксини. Симптомите, специфични за цигуатера, могат да включват патологична промяна на чувствителността на температура (т.е. чувствителността към горещо/студено се обръща) и понякога болка в резултат на контакт със студени повърхности.

 3. Какво се случва след като цигуатоксинът попадне в тялото?

Нивото на токсичност, настъпващо след поглъщане на цигуатоксини, е резултат от способността на токсините да се свързват с натриевите йонни канали (или просто „натриевите канали“) в клетките на тялото. Натриевите канали осигуряват контролирания приток на натриеви йони в клетката, което играе важна роля в предаването на стимули към нервните клетки. Тези канали обикновено се отварят само за няколко милисекунди. Вещества като цигуатоксините могат да предизвикат активиране (отваряне) на натриевите канали за по-дълъг период от време. Това води до неконтролиран приток на натриеви йони в клетката, което пък причинява смущения в предаването на стимули към нервните клетки, а това може да доведе до често описваната патологична промяна на усещането на температура.

 4. Какви са симптомите при отравяне?

Цигуатера се свързва с голямо разнообразие от клинични симптоми, които се появяват за период от няколко минути до 48 часа след консумация на риба или черупчести мекотели (като самостоятелно ястие или като съставка на храна). Симптомите могат да бъдат стомашно-чревни (напр. гадене, повръщане, диария и болезнени стомашни спазми) или неврологични (напр. болка в мускулите/ставите и сърбеж (прурит)), както и сърдечно-съдови (напр. хипотония или много рядко сърдечни аритмии). Типичните симптоми за отравянето цигуатера включват също обръщане на нормалната чувствителност към горещо/студено, както и болка в резултат на контакт със студени предмети. Някои симптоми могат да продължат няколко месеца. Дори след като симптомите отшумят, приемът на определени видове храни и стимуланти (напр. алкохол, кафе) или други фактори на околната среда (напр. горещо време, физическа активност) може да доведе до повторна поява на симптомите. Няма имунитет. Многократното приемане на цигуатоксини може да доведе до влошаване на симптомите.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК