- Начало
- Научни информации
- Хранителни добавки и добавки в храни
- # 1 2023-11-14 11:50:00
ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: ИНФОРМАЦИЯ относно етеричните масла, като естествени антиоксиданти при консервирането на храни
- # 2 2023-10-12 17:15:00
ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: Консерванти в храните и влиянието им върху здравето на хората
- # 3 2023-07-26 14:40:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Преглед на текущите данни за безопасността на хранителните ароматизанти
- # 4 2023-03-09 11:50:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Информация относно потенциални ползи за здравето от замяна на рафинираната захар с естествени подсладители
- # 5 2023-03-09 09:40:00
ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: ИНФОРМАЦИЯ Относно неблагоприятни ефекти за здравето на хората от употребата на хранителни добавки, съдържащи растителни съставки
- # 6 2023-02-20 09:30:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Безопасност на никотинамид мононуклеотид (NMN) като хранителна добавка против стареене
- # 7 2022-09-19 15:40:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Научно становище на ЕОБХ относно оценка на буфериран оцет като добавка в храни
- # 8 2022-07-28 11:20:00
ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Научно становище на ЕОБХ относно повторна оценка на глицерол като добавка в храните
- # 9 2022-03-09 14:05:00
инж. Светлана Савова: Витамините като хранителна добавка
- # 10 2022-02-22 14:40:00
инж. Светлана Савова: Оценка на безопасността на глюкозилирани стевиол гликозиди като добавка в различни категории храни
- # 11 2022-02-11 09:00:00
инж. Светлана Савова: Съдържание на куркумин в хранителни добавки и възможно превишаване на допустимия дневен прием
- # 12 2022-01-28 14:00:00
инж. Светлана Савова: Анализ на данните за нотификациите по системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), свързани с добавки в храните за периода 2018-2021г.
- # 13 2021-12-21 16:30:00
инж. Светлана Савова: Повторната оценка на тауматин (E 957) като добавка в храните
- # 14 2021-12-14 11:00:00
инж. Светлана Савова: Повторна оценка на моно- и диглицеридите на мастни киселини (E 471) като добавка в храните
- # 15 2021-01-27 14:50:00
д-р Аксиния Антонова: Становище на Европейския орган за безопасност на храните относно новата оценка на полидекстрозата (Е 1200), използвана като добавка в храните
- # 16 2020-11-18 14:40:00
д-р Аксиния Антонова: Информация за годишния доклад на Научната мрежа на ЕОБХ за оценка на риска от нанотехнологиите в храните и фуражите за 2019г.
- # 17 2020-08-26 10:10:00
д-р Аксиния Антонова: Франция настоява за бдителност по отношение на породеното от пандемията Covid-19 разпространение на „чудодейни“ хранителни добавки с лечебни свойства на пазара
- # 18 2020-08-14 13:45:00
д-р Аксиния Антонова: Становище на ЕОБХ относно безопасността на овесения лецитин, използван като добавка в храните
- # 19 2020-08-14 13:20:00
д-р Аксиния Антонова: Становище на ЕОБХ относно новата оценка на натриевоалуминиев силикат (E 554) и калиевоалуминиев силикат (E 555), използвани като добавки в храните
- # 20 2020-05-19 12:50:00
д-р Аксиния Антонова: Становище на Европейския орган за безопасност на храните относно новата оценка на диметил полисилоксан (E 900), използван като добавка в храните
- # 21 2020-04-30 10:10:00
д-р Аксиния Антонова: Становище на Европейския орган за безопасност на храните относно новата оценка на стеарил тартарат (E 483), използван като добавка в храните
- # 22 2019-12-12 10:50:00
Д-Р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Становище на ЕОБХ относно повторната оценка на сярната киселина и нейните натриеви, калиеви, калциеви и амониеви соли, използвани като добавки в храните
- # 23 2019-07-26 14:00:00
Д-Р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Повторна оценка на безопасността на солната киселина (Е 507), калиевия хлорид (Е 508), калциевия хлорид (Е 509) и магнезиевия хлорид (Е 511) използвани като добавки в храните
- # 24 2019-07-12 15:30:32
Д-Р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Нови препоръки на ЕОБХ относно фосфатите, добавяни към храните
- # 25 2019-06-06 18:23:54
Д-Р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Отворена покана за предоставяне на технически данни за подсладителите, разрешени като добавки в храните в ЕС
- # 26 2019-05-31 16:40:54
Д-Р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Позиция на ЕОБХ във връзка с извършен от ANSES преглед на рисковете, свързани с експозицията на добавката в храни титанов диоксид (E 171)
- # 27 2019-04-03 10:24:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Становище на ЕОБХ относно последващи действия след повторната оценка на сорбинова киселина (E200) и калиев сорбат (E202), използвани като добавки в храните
- # 28 2019-03-18 10:42:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Подход на Европейския орган по безопасност на храните при прецизираната оценка на експозицията, като част от оценката за безопасност на добавките в храните при повторната им оцен
- # 29 2019-02-13 09:43:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Глутаматите, използвани като добавки в храните
- # 30 2018-10-31 15:45:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Европейската комисия ревизира законодателството по отношение на категориите добавки в храни, използвани в хранителни добавки
- # 31 2018-10-08 10:49:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Резюме на научно становище на EFSA относно безопасността на продукта хидролизат от яйчна мембрана, като нова храна в контекста на Регламент (ЕС) 2015/2283
- # 32 2018-09-26 10:01:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Повторна оценка (ре-оценка) на употребата на калциев силикат (E552), магнезиев силикат (E553a(i)), магнезиев трисиликат (E553a(ii)) и талк (E553b), като добавки в храните
- # 33 2018-05-17 17:04:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Научно становище на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) относно безопасността на катехините от зеления чай
- # 34 2018-01-05 00:00:00
Повторна оценка (ре-оценка) на употребата на титаниев диоксид - E 171 (titanium dioxide), като добавка в храните
- # 35 2017-11-28 00:00:00
Холандските компетентни органи в областта на безопасността на храните с предупреждение за токсични хранителни добавки за бодибилдинг, съдържащи 2,4 Динитрофенол (DNP)
- # 36 2017-10-19 00:00:00
Повторна оценка (ре-оценка) на употребата на 12 модифицирани нишестета, като добавки в храните
- # 37 2017-10-10 00:00:00
Европейски служби за безопасност по храните алармират за употреба на неразрешени субстанции и високи нива на някои съставки в хранителни добавки
- # 38 2017-07-19 00:00:00
Нов контролен план, допълващ политиките на Европейската комисия (ЕК) по отношение на онлайн търговията с хранителни добавки
- # 39 2017-07-12 00:00:00
Повторна оценка на EFSA на безопасността на натриев (Е 251) и калиев нитрат (Е 252), използвани като добавки в храните
- # 40 2017-07-08 00:00:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Повторна оценка (ре-оценка) на употребата на „Гума тара“ или E 417 (Тara gum), като добавка в храните
- # 41 2017-06-29 00:00:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: ЕFSA потвърждава безопасността на нивата на нитрити и нитрати, използвани, като добавки в храните
- # 42 2017-05-18 00:00:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Нов инструмент за оценка на експозиция за ензими, използвани при производството на храни
- # 43 2017-02-15 00:00:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Проучване на Националния институт за агрономически изследвания на Франция (INRA): Нови опасения за безопасността на титановия диоксид
- # 44 2016-12-08 00:00:00
Д-р АКСИНИЯ АНТОНОВА: Научно становища за постоянното освобождаване от етикетиране на бехенова киселина от синапено семе, предназначена за производството на някои емулгатори