д-р Аксиния Антонова: Информация за годишния доклад на Научната мрежа на ЕОБХ за оценка на риска от нанотехнологиите в храните и фуражите за 2019г.
Annual report of the EFSA Scientific Network of Risk Assessment of Nanotechnologies in Food and Feed for 2019
Научна мрежа за оценка на риска от прилагането на нанотехнологии в храните и фуражите (Nano Network) е създадена през 2010 г. от Консултативния форум на Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ), с цел хармонизирането на практиките и методологиите по оценка на риска и създаването на среда за ефективни комуникации между държавите членки на Европейския съюз (EС). Чрез тази мрежа се извършва обмен на знания и опит между EОБХ и държавите членки на ЕС по отношение оценката на риска от прилагане на нанотехнологиите при производството на храни и фуражи и се обезпечава прозрачността на този процес. Годишните доклади на Nano Network информират обществеността, заинтересованите страни и изследователските общности за специфичните дейности и постижения на Nano Network.
Като основни дейности на мрежата през 2019г. се открояват годишната среща на Nano Network, проведена в рамките на Световната среща на високо равнище в областта на регулаторната наука (септември, Италия), по време на която са обсъдени приоритетите в областта на научните изследвания в глобален мащаб, както и степента на разпространението и прилагането на Ръководството на EОБХ за оценка на ниво държави членки на ЕС.
Членовете на Nano Network имат ангажимент да разпространяват редовно научните информации от EОБХ до държавите членки на ЕС и да участват активно в изследователските проекти H2020, по които са изпратени въпросници за обратна връзка със заинтересованите страни.
1. Въведение
Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) играе ключова роля в оценката на риска в ЕС по отношение на безопасността по цялата хранителна верига и предоставя независими и прозрачни научни съвети относно съществуващите и нововъзникващите рискове по цялата хранителна верига.
През 2018 г. EОБХ публикува своето Ръководство относно оценката на риска за човешкото здраве и здравето на животните от прилагането на нанонауката и нанотехнологиите в хранителната и фуражната верига Част 1 . Това ръководство обхваща оценката на риска за човешкото здраве от нови продукти, които попадат в компетенциите на ЕОБХ, като нови храни, материали, предназначени за контакт с храни, добавки в храните, фуражни добавки и пестициди, и замества предишните насоки от 2011 г. При изготвяне на Ръководството са взети предвид новите разработки относно физикохимичната характеристика на наноматериалите по отношение на това как да се установи дали даден материал е наноматериал, ключовите параметри, които следва да се измерват, методите и техниките, които могат да бъдат използвани за определяне на наноматериалите и тяхното установяване в сложни матрици. Детайлизирани са също така аспектите, свързани с оценката на експозицията на човека и определянето и характеризирането на опасността. Това ръководство предоставя подходи за характеризиране на риска и анализ на несигурността, а също и препоръки за по-нататъшни изследвания в тази област. В ход е разработването на втората част на ръководството, която ще обхваща оценка на рисковете за околната среда от наноматериали и нанотехнологии.
От публикуването си през юли 2018 г., Ръководството е в пилотна фаза, която е планирано да бъде завърши до края на 2020г.
2. Контекст и мандат
Европейският орган за безопасност на храните следи отблизо развитието на нанонауката и нанотехнологиите в областта на храните и фуражите, за да отговори на необходимостта от предоставяне на научни съвети и допълнителни конкретни насоки, когато това е необходимо. В съответствие със стратегията на ЕОБХ за сътрудничество с държавите членки на ЕС, през 2010 г. е създадена Научна мрежа за оценка на риска от нанотехнологиите в храните и фуражите (Nano Network). Тази мрежа осигурява среда за обмен на данни и методологии, което улеснява хармонизирането на практиките за оценка на риска.