Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

инж. Светлана Савова: Съдържание на куркумин в хранителни добавки и възможно превишаване на допустимия дневен прием

 

Становище на BfR

 

 

Куркумата или куркуминът не са известни само като подправка или като добавка в храните (E100). Хранителните добавки също могат да съдържат съставки от коренището на растението куркума, често под формата на екстракти, обогатени с куркумин. В допълнение, към тези продукти може да се добави и пиперин или обогатени с пиперин екстракти от пипер. Пиперинът може да увеличи бионаличността на куркумина, така че куркуминът да бъде по-добре абсорбиран от тялото.

При оценката на куркумина като добавка в храните (E100), Европейският орган по безопасност на храните (EОБХ) определи допустим дневен прием (ADI) за куркумин от 3 mg/kg телесно тегло на ден. ADI определя количеството на веществото, което може да бъде консумирано на дневна база през целия живот без риск за здравето. Германският федерален институт за оценка на риска (BfR) използва тази токсикологична референтна стойност като основа за оценка на рисковете за здравето от куркумин в храната, по-специално от хранителни добавки, обогатени с куркумин. В дългосрочен план общият прием на куркумин от всички източници не трябва да надвишава 3 mg/kg телесно тегло на ден. Освен хранителни добавки, източниците на куркумин също могат да бъдат добавки в храни или подправки. Ако тази стойност се превишава за по-дълъг период от време, дори леко, могат да възникнат неблагоприятни последици за здравето. Това се отнася особено за уязвимите групи от населението.

BfR е оценил по-специално рисковете за здравето, които могат да бъдат свързани с консумация на хранителни добавки, съдържащи куркумин, към които е добавен пиперин, за да се повиши бионаличността на куркумин. Въпреки това, тъй като точният състав на такива продукти може да варира значително, от гледна точка на BfR не е възможна обща оценка. Според специалистите, оценката винаги трябва да се прави въз основа на конкретен продукт с известен състав. В този контекст, съществува и фундаментална необходимост от изследване на токсичността на ппродукти, съдържащи куркумин с подобрена бионаличност. Един аспект тук е въпросът за възможно увреждащ ефект за черния дроб на тези продукти, на който все още не може да се отговори адекватно. Вече са наблюдавани потенциално увреждащи черния дроб ефекти при продукти, съдържащи куркумин с подобрена бионаличност, често чрез добавяне на пиперин. В някои случаи обаче тези продукти съдържат и други компоненти, които също може да бъдат (частично) отговорни за това.

Предмет на оценката

На органите за наблюдение на храните на германските федерални провинции („Laender“) често се налага да оценяват хранителни добавки, съдържащи обогатени с куркумин екстракти от коренища на куркума - частично в комбинация с пиперин или обогатени с пиперин екстракти от пипер.

BfR прави оценка до каква степен здравната оценка на куркумин трябва да бъде коригирана, тъй като има добавка на пиперин, с цел увеличаване на бионаличността на куркумина. В допълнение, BfR оценява възможните неблагоприятни здравни ефекти при превишаване на ADI.

Резултат

Опасният потенциал на куркумина вече е оценен в миналото от различни научни организации, по-специално в контекста на разрешаването на куркумин като добавка в храните. В резултат ЕОБХ e определил ADI от 3 mg/kg телесно тегло на ден.

Рисковете за здравето, евентуално произтичащи от приема на пиперин, вече са оценени в контекста на по-ранни изявления на BfR . От гледна точка на BfR, за токсикологичните оценки на продукти, обогатени с куркумин, определеният от ЕОБХ ADI трябва да се използва като съществен параметър. Съответно, приемът на куркумин от всички източници не трябва да надвишава ADI от 3 mg/kg телесно тегло на ден в дългосрочен план. В случай на продължително превишение (дори незначително) на ADI, възникването на неблагоприятните последици за здравето трябва да се разглеждат от токсикологична гледна точка, особено при уязвимитите групи от населението.

Целият материал можете да прочетете ТУК