Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

инж. Светлана Савова: Витамините като хранителна добавка

Проучване на Германския федерален институт за оценка на риска

 

 

 

Пазарът на витамини под формата на хранителни добавки расте стабилно. Скорошно представително проучване на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR) показва, че една трета от населението приема витамини чрез хранителни добавки поне веднъж седмично, а всеки шести човек дори ежедневно. Въпреки това, с балансирана и разнообразна диета тялото получава почти всички витамини в достатъчни количества. „Хранителните добавки са ненужни за повечето хора“, казва президентът на BfR професор д-р Андреас Хенсел. "Тези, които приемат високи дози витамини без действителна нужда, поемат риск от предозиране и нежелани последици за здравето."

Почти всички участници (93 процента) смятат витамините за жизненоважни за човешкия живот. Всъщност витамините са незаменими за повечето телесни функции – например те укрепват имунната ни система и благоприятстват развитието на клетките, костите и зъбите. Тъй като тялото не може да ги произвежда или в някои случаи само в недостатъчни количества, те трябва да се приемат с храна. Около половината от анкетираните заявяват, че често съзнателно обръщат внимание на адекватния прием на витамини. Плодовете и зеленчуците се считат за най-важните източници на витамини от почти всички храни, следвани от рибата и бобовите растения. Само около една четвърт от анкетираните смятат хранителните добавки за важен източник на витаминен прием.

Въпреки това около една трета от анкетираните заявяват, че приемат витамини чрез хранителни добавки поне веднъж седмично. Всеки шести ги приема дори ежедневно – особено витамин D, следван от витамин B12, витамин C и мултивитаминови препарати. Най-често участниците спонтанно споменават компенсирането на дефицит като потенциална полза за здравето. Въпреки това: От научна гледна точка, при здрави хора, които се хранят балансирано и разнообразно, недостатъчният прием на витамини и произтичащият от това дефицит са много редки.

Целият материал можете да прочетете ТУК