Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

инж. Светлана Савова: Анализ на данните за нотификациите по системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), свързани с добавки в храните за периода 2018-2021г.

 

1. Въведение

Системата за бързо предупреждение на храни и фуражи (RASFF ), която е обща за всички държави членки на Европейския съюз (ЕС), e създадена с Регламент (ЕО) № 178/2002 . Чрез тази система на компетентните органи за контрол върху храните и фуражите на държавите членки на ЕС се предоставя ефективен и добре функциониращ инструмент за обмен на информация за рисковете за здравето на човека и животните, произтичащи от храни или фуражи и за мерките, които са взети или предстои да бъдат взети за овладяване на тези рискове.

Системата функционира при спазването на разпоредбите на законодателството на ЕС:

• член 50 от Регламент (ЕО) № 178/2002;

• Регламент (ЕС) № 16/2011 за установяване на мерки за прилагане за Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи, който е отменен с Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/1715 на Комисията от 30 септември 2019 г. ;

Нотификациите, свързани с добавки в храните, макар че представляват малка част от всичките издадени по RASFF нотификации, са съществен елемент от системата.

Добавките в храните са голяма група вещества от синтетичен или натурален произход, които се влагат целенасочено в храните по технологични съображения. Тяхното прилагане трябва да бъде съобразено с изискванията на Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 година относно добавките в храните . Въпреки, че добавките в храните имат важно значение за запазване качествата и безопасността на хранителните продукти (например консервантите), те са химически вещества и като такива могат да проявяват вредно въздействие върху организма при нерегламентирано им използване (твърде високи нива на употреба, влагане в храни, за които не са разрешени, използване на неразрешени вещества). Освен това, някои добавки в храните могат да предизвикат алергични реакции при чувствителни индивиди и поради това, посредством етикета, потребителите трябва да са добре информирани за съдържащите се в храната добавки.

Установяването на нарушения при храни, които са обект на вътреобщностна търговия или на търговия с трети страни подлежи на нотифициране по системата RASFF.

2. Анализ на данните от системата RASFF, отнасящи се за добавки в храните за периода 2018 - 2021 г.

Сравнителен анализ на RASFF нотификациите за добавки в храните по вид и брой за периода 2018 - 2021 г.

В настоящия материал са проследени данните от системата RASFF, засягащи установени несъответствия относно добавки в храните за периода 2018 - 2021 година.

Целият материал можете да прочетете ТУК