Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Научно становище на ЕОБХ относно повторна оценка на глицерол като добавка в храните

През 2017 г глицеролът (E 422) е повторно оценен от бившия панел на Европейския орган по безопасност на храните за добавки в храни и хранителни източници, добавени към храните (ANS). Като продължение на тази оценка, в настоящото становище Панелът за добавки в храни и ароматизанти (FAF) разглежда пропуските в данните, идентифицирани в подкрепа на изменение на спецификациите на ЕС за E 422 в Регламент (ЕС) № 231/2012 на Комисията. Направена е оценка на риска от нежелани примеси, присъстващи в E 422. В заключение Панелът приема, че максималните граници в спецификациите на ЕС за четирите токсични елемента (арсен, олово, живак и кадмий) трябва да бъдат намалени въз основа на действителните нива в търговската добавка в храни E 422. Експертите препоръчват  установяване на цифрова гранична стойност за акролеин в спецификациите за E 422. Потенциалната експозиция на свободен 3-монохлорпропандиол при максимална граница от 0,1 mg/kg, както е посочено в спецификациите за E 422, не води до възникване на здравен риск. Панелът препоръчва да се обмисли промяна на дефиницията на E 422 в Регламент (ЕС) № 231/2012 на Комисията, в който е описано, че E 422 се получава само от растителни масла и мазнини и се подлага на процеси на пречистване, които включват дестилация и други стъпки за пречистване, до получаване на рафиниран глицерол. Като цяло Панелът приема становището на Европейския орган по безопасност на храните, че предоставените технически данни подкрепят изменение на спецификациите за глицерол.

 

            В това становище Панелът за добавки в храни и ароматизанти (FAF) прави оценка на данните, предоставени от заинтересовани бизнес оператори в подкрепа на изменение на спецификациите на ЕС за глицерол (E 422) в Регламент (ЕС) № на Комисията 231/2012[1]. В оценката си от 2017 г. панелът ANS заключава, че няма необходимост от числена стойност за допустимия дневен прием (ADI) за глицерол (E 422) и за общата популация не съществува здравен риск.

Според информацията, налична по време на повторната оценка, при производството на глицерол може да се стигне до възможно наличие на примеси, някои от които пораждат токсикологична загриженост. Поради тази причина панелът ANS препоръчва актуализиране на спецификациите на ЕС за E 422, за да се включат числени гранични стойности за всеки примес, който може да присъства в добавката.

Настоящата оценка е насочена към препоръките на ЕОБХ, посочени по време на повторната оценка на глицерол (E 422) като добавка в храни, за актуализиране на спецификациите на ЕС в Регламент (ЕС) № 231/2012 на Комисията. Използвани са различни аналитични методи и следователно има различни стойности на границите на откриване (LOD), докладвани дори за едни и същи елементи. Потенциалното излагане на примеси от употребата на добавка E 422 е изчислено, като се приема, че те могат да присъстват в добавката до определена гранична стойност. След това изчисленията са правени пропорционално на оценките на експозицията на самата хранителна добавка.

Панелът взема предвид наличието на примеси в E 422 при текущите стойности на спецификацията на ЕС, тъй като потенциалното излагане на всичките четири токсични елемента би представлявало здравен риск.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент (ЕС) № 231/2012 на Комисията от 9 март 2012 година за определяне на спецификации на добавките в храните, включени в списъците в приложения II и III към Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета, OJ L 83, 22.3.2012,ст p. 1–295