Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Научно становище на ЕОБХ относно оценка на буфериран оцет като добавка в храни

По искане на Европейската комисия, Европейският орган по безопасност на храните (EОБХ), по точно Експертната група по хранителни добавки и ароматизанти (FAF) изготви научно становище относно безопасността на буферирания оцет (изразен като еквиваленти на оцетна киселина). Добавката е предложена като консервант в различни категории храни в съответствие с Регламент (ЕО) № 1331/2008[1]. Оценката на ЕОБХ се основава на данните за буфериран оцет в подаденото от заявителя досие и допълнителна информация, предоставена от него по време на процеса на оценка, в отговор на искане от ЕОБХ. Предложената добавка е течна или суха смес, приготвена чрез добавяне на буферни агенти (хидроксиди и/или карбонати) към оцет, получен изключително чрез биологична ферментация на земеделски суровини (с изключение на дървен материал/целулоза). Основните съставки на буферирания оцет са оцетна киселина и нейните соли.

Течният буфериран оцет е безцветна до кафява вискозна течност, а прахообразната форма е бял до кремавобял кристален прах. Киселинността (рH) за течния буфериран оцет е 4,75–7,5, а за прахообразната форма (като 10% воден разтвор) е 4,75–6,75. Разтворимостта във вода е определена на >1000 g/L за течен буфериран оцет и 200–1000 g/L за буфериран оцет на прах. Буферираният оцет се произвежда чрез смесване на оцет (от биологична ферментация на земеделски суровини) с буфериращи агенти (т.е. натрий и калий хидроксиди (E 524–525) и/или карбонати (E 500–501), разрешени като добавки в храни, съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008[2]) и вода. По избор може да се използва лимонена киселина (E 330) за стандартизиране на pH, преди сушенето чрез пулверизация. Получената смес дава течен буфериран оцет, който може да бъде изсушен, за да се получи прахообразен буфериран оцет. Изходният материал оцет е деклариран от заявителя като „годен за храни“ и съответстващ на европейски стандарт EN 13188:2000 (CEN, 2000).[3] Доказана е стабилността на предложената добавка в храни и при протичащите по нататък в храната процеси.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент (ЕО) № 1331/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 година
за установяване на обща разрешителна процедура за добавките в храните, ензимите в храните и ароматизантите в храните, OJ L 354, 31.12.2008, стp. 1–6
[2] Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент е на Съвета от 16 декември 2008 година относно добавките в храните, OJ L 354, 31.12.2008,стp. 16–33
[3] EN 13188:2000/AC:2002 (CORRIGENDUM)
Vinegar - Product made from liquids of agricultural origin - Definitions, requirements, marking