инж. Светлана Савова: Оценка на безопасността на глюкозилирани стевиол гликозиди като добавка в различни категории храни
Панелът за добавки в храните и ароматизанти (Панел s (FAF) на Европейския орган по безопасност на храните оцени безопасността на глюкозилирани стевиол гликозиди, предложени за употреба като нова добавка в различни категории храни. Глюкозилираните стевиол гликозиди се състоят от смес от глюкозилирани стевиол гликозиди, съдържащи 1-20 допълнителни глюкозни единици, свързани с изходните стевиол гликозиди. Глюкозилираните стевиол гликозиди се състоят от не по-малко от 95% (на база суха вещество без декстрин) от общото количество на стевиол гликозидите, включващо глюкозилирани и изходни стевиол гликозиди. Произвеждат се чрез ензимна биоконверсия с помощта на цикломалтодекстрин глюканотрансфераза (CGTase) (EC 2.4.1.19), получена от негенетично модифициран щам на Anoxybacillus caldiproteolyticus, която катализира прехвърляне на глюкоза от нишесте към смеси от стевиол гликозиди, изолирани от изсушените листа на Stevia Rebaudiana. По преценка на Панела FAF метаболизмът на глюкозилираните стевиол гликозиди е много сходен на вече разрешените стевиол гликозиди (E 960) и затова, оценените токсикологичните данни за стевиол гликозидите, , се считат за достатъчни в подкрепа на тяхната безопасност като добавка в храните. Съществуващият допустим дневен прием (ADI) за стевиол гликозиди (E 960) от 4 mg/kg телесно тегло на ден, изразен като стевиол, може да се приложи и към глюкозилирани стевиол гликозиди. Панелът FAF заключава, че няма риск за безопасността на потребителите при използването на глюкозилирани стевиол гликозиди като нова добавка в храните при предложените нива на употреба. Експертите препоръчват някои изменения на спецификациите за глюкозилираните стевиол гликозиди, предложени от заявителя, по отношение на изпитването, определението на предложената нова добавка в храни и предложените максимални граници за арсен.
След искане от Европейската комисия до Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ), Панелът за добавки в храни и ароматизанти (FAF) е помолен да предостави научно становище относно безопасността на употребата на глюкозилирани стевиол гликозиди като добавка в различни категории храни, в съответствие с Регламент (ЕО) № 1331/2008 за установяване на обща процедура за разрешаване на добавки в храните, хранителни ензими и хранителни аромати. Направената оценка се основава на данните за стевиол гликозиди, представени в подадено от заявителя досие и допълнителна информация, предоставена от заявителя по време на оценка по искане на ЕОБХ. През 2018 г., тогавашният Панел по добавки в храните и хранителни източници, добавени към храните (ANS) на ЕОБХ е оценил безопасността на глюкозилираните стевиол гликозиди, с цел да се използват като добавка в храни, и е заключил, че предоставените данни са недостатъчни за оценка на тяхната безопасност . Безопасността на стевиол гликозидите като добавка в храните е оценена от ЕОБХ през 2010 г. и е установен допустим дневен прием (ADI) от 4 mg/kg телесно тегло на ден (изразен като еквиваленти на стевиол).
Препаратите от глюкозилирани стевиол гликозиди са описани от заявителя като смес от глюкозилирани стевиол гликозиди (GSG), съдържащи 1–20 допълнителни глюкозни единици, свързани с изходния стевиол гликозид чрез връзки α-(1–4). Панелът FAF отбелязва, че определението на добавката в предложените спецификации не включва никаква стойност за допълнителните глюкозни единици и че смесите, за които са предоставени данни, съдържат средно само три или четири допълнителни глюкозни единици. Панелът FAF прави консервативно предположение в своята оценка, че GSG може да съдържа до 10 допълнителни глюкозни единици средно и преценява, че информацията за броя на допълнителните глюкозни единици (1–20) трябва да бъде добавена към предложената дефиниция на добавката в спецификациите. Препаратите от глюкозилирани стевиол гликозиди се състоят от не по-малко от 95% от общото количество на стевиол гликозиди, включващо глюкозилирани стевиол гликозиди и изходни стевиол гликозиди на база суха вещество без декстрин. Глюкозилираната фракция на общите стевиол гликозиди е между 80% и 92% w/w, а изходните стевиол гликозиди между 5% и 15% w/w. Панелът FAF преценява, че вместо да има неопределен списък от компоненти, както е предложено от заявителя, стойността на анализа трябва да обхваща всички стевиол гликозиди, попадащи в дефиницията на E 960а, заедно с техните глюкозилирани производни.