д-р Аксиния Антонова: Становище на Европейския орган за безопасност на храните относно новата оценка на стеарил тартарат (E 483), използван като добавка в храните
Re-evaluation of stearyl tartrate (E 483) as a food additive
Панелът по добавки в храните и ароматизанти, добавени към храни (Панел FAF ) при Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), предостави научно становище относно новата оценка на безопасността на стеарил тартарат (E 483), използван като добавка в храните. Отбелязва се, че не са представени токсикологичните проучвания, оценени при първата оценка, както и данни за генотоксичност. По този начин, липсват необходимите данни за извършване на нова (повторна) оценка. Освен това, липсват подходящи данни, които да доказват пълната хидролиза на стеарил тартарат (E 483) в стомашно-чревния тракт и/или пресистемна хидролиза, което би позволило извеждане по дедукция на данни, като се изхожда от данните за неговите съставки. По тези причини, безопасността при употребата на стеарил тартарат като добавка в храните не би могла да бъде оценена, както и не би могъл да бъде потвърден приемливият прием, установен през 1978 г. от Научния комитет по храните (SCF).
Тъй като не са налични данни за нивата на употреба, както и аналитични данни, при оценката на експозицията, Панелът FAF използва сценарий за оценка на експозицията на база максимално допустимо ниво.
Средната експозиция на стеарил тартарат (Е 483), използван като добавка в храните, варира от 0,1 mg/kg телесно тегло на ден при кърмачета до 82,5 mg/kg телесно тегло на ден при малки деца (на възраст от 1 до 3 години). При високите консуматори (95-ти персентил ), експозицията варира от 0 mg/kg телесно тегло на ден при възрастни до 192,7 mg/kg телесно тегло на ден при малки деца.
Въведение
Във връзка с искане на Европейската комисия (ЕК), Панелът FAF при ЕОБХ, предостави научно становище относно повторната оценка на безопасността на стеарил тартарат (E 483), използван като добавка в храните.
Стеарил тартаратът (E 483) е разрешен за употреба като добавка в храните в ЕС, в съответствие с приложения II от Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета относно добавките в храните и отговаря на спецификациите, определени в Регламент (ЕС) № 231/2012 на Комисията.
Тази добавка в храните първоначално е оценена от Съвместния експертен комитет на ФАО/СЗО за добавки в храните (JECFA) през 1965 г. и от Научния комитет по храните (SCF) на ЕС през 1978 г. При първоначалната оценка на SCF е определен допустим дневен прием от 1200 mg/ден за възрастни, което съответства на 20 mg/kg телесно тегло за възрастен с тегло 60 kg. При това, не е докладвана информация за токсикологичните данни и базата за оценката, няма заключения нито позовавания. Въпреки това, е предложено максимално ниво на употреба от 3 g/kg сухо вещество във фини пекарски изделия, което съответства на среден дневен прием на 60 mg стеарил тартарат/възрастен/ден от фини пекарски изделия.