инж. Светлана Савова: Повторната оценка на тауматин (E 957) като добавка в храните
Становище на Европейския орган по безопасност на храните
Предмет на настоящото становище на Панела за добавки в храните и ароматизанти (Панел FAF) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е повторната оценка на тауматин (E 957), при използването му като добавка в храните. Тауматинът е естествен растителен протеин, състоящ се от протеините тауматин I и тауматин II, заедно с минимални количества растителни съставки, получени чрез киселинна водна екстракция на плода на растението Thaumatococcus daniellii. Следвайки концептуалната рамка за оценка на риска, свързан с някои добавки в храните, Панелът FAF счита, че:
- тауматинът е смилаем протеин;
- налични са подходящи оценки на експозицията;
- не съществуват опасения по отношение на генотоксичността;
- от наличните данни за проучвания при хора не може да се направи заключение за алергенност при перорален прием;
- не се наблюдават странични ефекти при проучвания за субхронична токсичност при плъхове и кучета при най-високата тествана доза в рамките на 5200 и 1476 mg/kg телесно тегло на ден, съответно, в пренатално изследване за токсичност за развиващия се организъм до 2000 mg/kg телесно тегло на ден;
- известната степен на доверие в съвкупността от доказателства потвърждава липсата на връзка между излагането на тауматин и поява на неблагоприятни последици за здравето.
По тези причини, Панелът FAF заключава, че няма необходимост от извеждане на стойност за допустим дневен прием (ADI) за тауматин (E 957). Също така, въз основа на границата на безопасност от 5417, считана за по-ниска от реалната стойност и получена чрез използването на високия 95-ти персентил за стойността на експозицията от 0.48 mg на kg телесно тегло на ден само за консуматори, няма основание за притеснение за тауматин (E 957) при сценарии за оценка на експозицията му, вземайки предвид максимално допустимото ниво, което е счетено за най-уместно. Панелът FAF препоръчва на Европейската комисия да обмисли въвеждането в спецификациите на Европейския съюз за тауматин (E 957) на нова граница за минималното общо съдържание на протеините тауматин I и II в E 957, на граница за дрожди, плесени и Salmonella spp и понижаване на съществуващата максимална граница за арсен, заедно с включването на максимални граници за живак и кадмий.
Настоящото становище Панел FAF разглежда повторната оценка на тауматин (E 957), когато той се използва като добавка в храните. Тауматинът (E 957) е разрешен като добавка в храните в Европейския съюз (ЕС) в съответствие с Приложение II към Регламент (ЕО) № 1333/2008 относно добавките в храните и неговите спецификации са определени в Регламент (ЕС) № 231/2012.
Преди това, тауматинът е оценен както от Съвместния експертен комитет на ФАО/СЗО по добавки в храните (JECFA) през 1986 г. така и от Научния комитет по храните (SCF) (1985, 1989). След тези оценки, тауматинът (E 957) се счита за приемлив за употреба и допустимият дневният прием (ADI) е установен като „неопределен“. По-ново становище относно безопасността на тауматина за използването му като фуражна добавка заключава, че няма опасения по отношение на безопасността на потребителите от употребата на тауматин във фуражите и водата за пиене за всички видове, тъй като „тауматинът е силно смилаем протеин и не се очаква наличие на остатъчни вещества в ядливите тъкани/продукти. . През 2015 г., Панелът ANS на ЕОБХ издава научно становище относно предложеното разширяване на употребата на тауматин (E 957), като заключава, че въз основа на съществуващите токсикологични оценки, предложеното разширяване на употребата и промените в нивата на употреба не биха предизвикали опасения по отношение на безопасността.
Настоящата оценка на риска е извършена въз основа на структурирани протоколи относно идентифициране и характеризиране на опасността и оценка на експозицията . Протоколите определят стратегията, която се прилага за събиране и подбор на данни, оценяване на съответните доказателства и анализиране и интегриране на доказателствата. Съгласно Регламент № 231/2012 , тауматин (E 957) се получава чрез киселинна водна екстракция на люспите от плода на растението Thaumatococcus daniellii (Benth). Тази добавка в храните е естествен растителен протеинов материал, който се състои основно от протеините тауматин I и тауматин II, заедно с незначителни количества растителни съставки, като полизахаридите арабиногалактан и арабиноглюкороноксилан, получени от изходния материал. Въз основа на данните, предоставени от заинтересовани бизнес оператори (електрофоретичен анализ), е установено, че тауматинът (E 957) не съдържа само два тауматинови протеина, а също и други протеини и/или пептиди.
Панелът FAF отбелязва, че настоящата спецификация на ЕС за анализ на минималната чистота отразява общото съдържание на протеин в E 957, т.е. не по-малко от 93% (установено по метода на Kjeldahl с азот фактор на преобразуване (NCF) от 6,2), докато действителното съдържание на протеините тауматин I и II може да бъде само четири пети от този общ брой, както е посочено от заинтересован бизнес оператор. Поради това Панелът FAF счита, че в спецификациите на ЕС за E 957 трябва да бъде въведено ново ограничение в спецификацията за минималното общо съдържание на протеините тауматин I и II в E 957, определени чрез валидирана аналитична методология за количествено определяне на протеините на тауматина, напр. високоефективна течна хроматография (HPLC). Въз основа на аналитичните данни, предоставени от заинтересованите бизнес оператори и оценка на хранителната експозиция на добавката в храните, Панелът FAF изчислява потенциалната експозиция на токсичните елементи от използването на E 957 (Приложение Е). Панелът счита за подходящо да се намали съществуващата максимална граница на ЕС за арсен и да се добави максимални граници за живак и кадмий към спецификациите на ЕС за тауматин (E 957).