Замърсители по хранителната верига

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Информация за актуализираната оценка на риска от хексабромоциклододекани (HBCDD) в храни на Европейския орган по безопасност на храните

 

По искане на Европейската комисия Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) актуализира своята оценка на риска, свързан със съдържанието на хексабромоциклододекани (HBCDDs) в храните от 2011 г. HBCDDs са предимно смеси от стереоизомери α-, β-, γ- HBCDD и са широко използвани добавки за забавяне процеса на горенето. Загрижеността се поражда от появата на HBCDD в околната среда, храните и при хората. Токсичното действие засяга предимно развитието на нервната система, черния дроб, хомеостазата на тиреоидния хормон, репродуктивната и имунната система. Панелът за замърсители по хранителната верига (Панел CONTAM) на EFSA стига до заключението, че ефектът върху развитието на нервната система при поведението на мишки  може да се счита за критичен. Въз основа на ефектите върху спонтанното поведение при мишки, Панелът CONTAM  идентифицира най-ниското наблюдавано ниво на неблагоприятен ефект (LOAEL) от 0,9 mg/kg телесно тегло (т.т.) като референтна точка, съответстващо на натоварване на организма от 0,75 mg/kg т.т..  Хроничният прием, който би довел до същото натоварване на човешкия организъм, се изчислява на 2,35 µg/kg т.т. на ден. Не е счетено като подходящо установяването на токсикологична референтна стойност (health-based guidance value, HBGV).  Вместо това, за оценка на възможни здравни проблеми е приложен подходът на границата на експозиция (MOE).  Използвани са над 6000 аналитични резултата за HBCDDs в храните, за да се оцени чрез хранителни проучвания експозицията  на различните възрастови групи на европейското население. Най-голям дял за хроничната експозиция на HBCDDs имат рибата, яйцата, телешкото и пилешкото месо. Панелът CONTAM заключава, че получените стойности на MOE подкрепят заключението, че настоящата хранителна експозиция на HBCDDs в европейските страни не дава повод за безпокойство. Изключение правят кърмачетата с висока консумация на мляко, за които най-ниските стойности на MOE могат да бъдат индикатор за повишен здравен риск.

Бромираните забавители на горенето (BFR) са антропогенни химикали, които се използват в широк спектър от потребителски/търговски продукти, с цел подобряване на тяхната устойчивост на огън. Загрижеността за човешкото здраве  се предизвиква от появата на няколко химични съединения от групата на BFR в околната среда, храните и при хората. Това довежда до забрани за производството и употребата на някои от тях. Оценките на риска за периода 2010–2012 г. и актуализираната оценка на  EFSA се отнасят за различни групи BFR, т.е. хексабромоциклододекани (HBCDDs), полибромирани дифенил етери (PBDEs), тетрабромобисфенол А(TBBPA) и неговите производни, бромирани феноли и техните производни и нови и възникващи BFR.

Сходствата в химичните свойства и ефекти, наблюдавани в предишните оценки на EFSA за различните групи BFR, налагат разглеждането на смесен подход. В допълнително становище, след като оценката на риска за всяка група BFR се актуализира, Панелът CONTAM ще прецени доколко е целесъобразно прилагането на смесен подход, . Това ще се базира на Насоките на EFSA за хармонизирани методологии за оценка на риска за човешко здраве, здравето на животните и за околната средаот комбинирано излагане на няколко химикала.

Настоящото първо становище актуализира оценката на риска от HBCDDs в храните, извършена от EFSA през 2011 г. и се фокусира върху 1,2,5,6,9,10-HBCDD, който е съставен предимно от трите стереоизомера α-, β-, γ- HBCDD.

HBCDDs са добавки за забавяне на горенето, използвани главно в експандиран и екструдиран полистирол, прилаган като строителен и опаковъчен материал и в текстила. HBCDDs са били разрешени за общо ползване в ЕС до август 2015 г., след което се допускат употреби само след издадено разрешение, за да се избегнат рискове за здравето.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК