Замърсители по хранителната верига

Начало

Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Научно становище на Европейския орган по безопасност на храните Рискове за здравето на животните, свързани с наличието на алкалоиди от мораво рогче във фураж

Европейската комисия (ЕК) е отправила искане към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) да актуализира информацията от Научното становище на панела за замърсители по хранителната верига (Панел CONTAM) от 2012 г.[1], относно рисковете за здравето на животните, свързани с наличието на алкалоиди от мораво рогче (ergot alkaloids - ЕАs) във фураж. Алкалоидите от мораво рогче се получават от няколко гъби от родовете Claviceps и Epichloë. Настоящото становище се фокусира върху 14 ЕАs, произведени от C. purpurea[2] (ергокристин, ерготамин, ергокорнин, α- и β-ергокриптин, ергометрин, ергозин и техните съответните „инин“ епимери). Направена е оценка на ефекти, наблюдавани при ЕАs от C. africana[3] (дихидроергозин) и Epichloë[4] (ерговалин/−инин). Информацията за токсикокинетиката при продуктивни и непродуктивни животни е ограничена. Има незначително преминаване на ЕАs от фуражи към храни от животински произход. Основните ефекти на алкалоидите от мораво рогче са свързани с вазоконстрикция[5] и се увеличават по време на екстремни външни температури. В допълнение, ЕАs причиняват намаляване на хормона пролактин[6], което води до намалено производство на мляко. В становището са отчетени общо 19 023 аналитични резултата за оценка на експозицията на ЕАs (само от C. purpurea) във фуражни суровини и комбинирани фуражи (1580 проби). Хранителната експозиция е оценена с помощта на два сценария на хранене (примерна дажба и комбиниран фураж). Характеризиран е риска за видовете животни, за които може да бъдат идентифицирани референтни точки (RPs). Въз основа на експозицията при примерните дажби, Панелът CONTAM счита, че наличието на ЕАs във фуражи поражда опасения за здравето на прасенца, прасета за угояване, свине майки и говеда. При пилета за угояване, кокошки носачки, патици, овце и кози, наличието на ЕАs във фураж поражда ниски опасения за здравето на животните.

През 2012 г. в своето становище ЕОБХ установява ниво без наблюдаван неблагоприятен ефект (NOAEL) за ЕА от 3,57 mg EAs/kg фураж при прасета и NOAEL от 1,4 mg EAs/kg фураж за домашни птици (EFSA Панел CONTAM, 2012). Към настоящия момент ЕК изисква от ЕОБХ да оцени нова налична информация, станала достъпна след 2012 г., да провери дали референтните точки за неблагоприятни ефекти върху здравето на животните, установени за ЕАs при свине и домашни птици, може да бъдат потвърдени или трябва да бъдат актуализирани и ако може да бъдат установени референтни точки за неблагоприятни ефекти

върху здравето на други видове животни.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК 

 

[1] EFSA CONTAM Panel (EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain). (2012). Scientific opinion on ergot alkaloids in food and feed. EFSA Journal, 10(7), 2798. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2798
[2] Claviceps purpurea е мораво рогче , което расте по класовете на ръжта и сродните житни и фуражни растения.
[3] Claviceps africana - патогенен вид по сорго.
[4] Epichloë е род аскомицетни гъби, образуващи ендофитна симбиоза с треви.
[5] Свиване и намаляване просвета на кръвоносните съдове
[6] Пролактинът е основният хормон, който контролира началото и поддържането на лактацията.