Замърсители по хранителната верига

Начало

инж. Светлана Савова: Витамин D, имунната система и COVID-19

Становище на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR) от 14 май 2021 г.

 

 

Наблюдения на специалистите от Германския федерален институт за оценка на риска (BfR) показват, че здравите хора в Германия обикновено консумират достатъчно количество витамини и минерали чрез балансирано и разнообразно хранене. Едно от малкото изключения при определени обстоятелства може да се отнася до витамин D - важен за костите, мускулите и имунната система. Има някои доказателства, че недостатъчните серумни нива на витамин D са свързани с повишен риск от остри респираторни инфекции. Такива респираторни инфекции включват и болестта COVID19, за която обаче информацията все още е несигурна. Трябва да се отбележи все пак, че доброто ниво на снабдяване с витамин D не винаги е свързано с допълнителен прием. Поради това, общата препоръка да се използват добавки с витамин D, за да се предотврати инфекция със SARS-CoV-2 или тежката прогресия на болестта COVID-19, в момента не е оправдана.

Самоволното вземане на решение за приемане на добавки с високи дози витамин D може да представлява риск за здравето. По-високи дози трябва да се приемат само под лекарско наблюдение и при отчитане на витамин D статуса на всеки индивидуално.

Тези, които искат да прибавят витамин D към менюто си, могат да го направят с дневна доза до 20 микрограма (800 международни единици) витамин D. Приемането на това количество не се очаква да доведе до влошаване на здравето.

През последните месеци във връзка със заболяването COVID-19, има много дискусии дали хранителните добавки могат да подобрят индивидуалната имунна защита и да смекчат тежкото развитие на болестта. Всички проведени досега изследвания по тази тема показват, че достатъчното количество витамини и минерали е важно за функционирането на имунната система на човешкия организъм. Във времена на повишаване на вирусните простудни и респираторни заболявания, разнообразното хранене с много плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, е особено важно. За сега, няма проучвания, които да доказват, че прекомерният прием на витамини и минерали е полезен за здравите хора.

Проведени наблюдения показват, че пациентите с COVID-19, особено сериозно болните, често имат твърде ниски концентрации на витамин D в кръвта. Не е ясно обаче дали ниските серумни нива на витамин D вече са били налични преди заболяването или са по-скоро причинени от инфекцията. Някои клинични проучвания сочат, че приемането на добавки с витамин D може да има положителен ефект върху прогресията на заболяването COVID-19. Въпреки това, според Германско общество за хранене (DGE), данните все още са недостатъчни, за да се изведе причинно-следствена връзка. Освен това, други рискови фактори за заболяването COVID-19, включително напреднала възраст, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане, понякога не се отчитат в достатъчна степен.

Научно неоспоримо е, че оптималното количество витамин D допринася за нормалното функциониране на имунната система. Изследванията също показват, че хората, които получават недостатъчно количество витамин D са с повишен риск от остри респираторни инфекции и могат да се възползват от добавките с витамин D. Обаче, при адекватен статус на витамин D в организмаползите от допълнителен прием не могат да се докажат за сега. Поради това, обща препоръка за предотвратяване на остри респираторни инфекции чрез прием на добавки, съдържащи витамин D, понастоящем не е оправдана.

Независимо от това, достатъчният прием на витамин D е важен. Най-добрият начин да се постигне това е чрез естествения синтез на витамин D от кожата. При достатъчно излагане на слънчева светлина, собственото производство на тялото допринася за доставката на 80 – 90% от необходимия витамин D. Физическите упражнения и активността на открито също укрепват мускулите и костите. Препоръчва се и консумация на богати на мазнини морски риби, като херинга или сьомга, веднъж или два пъти седмично.

Не всеки обаче постига достатъчни нива на витамин D чрез собственото производство на организма от излагане на слънчева светлина. Поради това, допълнителният прием на витамин D може да е подходящ за определени групи хора, особено през зимните месеци. Тези, които искат да добавят витамин D, трябва да приемат хранителни добавки с до 20 микрограма витамин D (800 международни единици) на ден, тъй като тази доза не е свързана с неблагоприятни за здравето проблеми.

Приемът на хранителни добавки може да бъде особено подходящ за хора, които са в рисковите групи с недостатъчно количество витамин D. Това са хора, които прекарват малко или никакво време на открито или поради общностни или религиозни причини, покриват изцяло тялото си. Освен това, хората с тъмна кожа също принадлежат към рисковите групи, те произвеждат по-малко витамин D, отколкото хората със светла кожа, поради високата концентрация в кожата на пигмента меланин. Друга важна рискова група включва възрастните хора, тъй като образуването на витамин D намалява значително с възрастта. Сред възрастните хора, също често има такива с ограничена подвижност, хронично болни или нуждаещи се от грижи, които изобщо не могат да излизат на откритоили прекарват много малко време навън. Следователно, дефицитът на витамин D може да бъде особено широко разпространен сред обитателите на домовете за възрастни хора. За тази рискова група трябва да се обмисли общо добавяне с до 20 микрограма витамин D на ден. От медицинска гледна точка, в някои случаи може да има индикация и за по-висока доза. Успоредно с приема на добавки трябва редовно да се наблюдават и серумните нива на витамин D.

В случай на допълнителен прием на витамин D чрез хранителни добавки трябва да се отбележи, че Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) установи приемлива горна граница на прием на витамин D от 100 микрограма (4000 международни единици) на ден за възрастни и деца на възраст над 11 години. Относно деца на възраст между 1 и 10 години, този прием е от 50 микрограма (2000 международни единици) на ден. Тази приемлива горна граница за прием се отнася за всички хранителни източници, включително добавки, които съдържат витамин D и обогатени с витамин D храни, при което тя не представлява препоръка за прием. Редовният дневен прием на витамин D над приемливата граница на прием увеличава риска от неблагоприятни здравни ефекти, като образуване на камъни в бъбреците или бъбречна калциноза. В рамките на обичайните хранителни навици, такова надвишаване е възможно само чрез прием на добавки с високи дози витамин D.

Въпреки това, с терапевтична цел, т.е. като част от медицинско лечение, може да се наложи прием на по-големи количества витамин D. Прием на по-високи дози или много големи количества трябва да се извършва само под лекарско наблюдение и отчитайки индивидуалния статус на витамин D на пациента. Докладвани случаи показват, че неконтролираният прием на добавки с много високи дози на витамин D могат да имат сериозни последици за здравето, като остра бъбречна недостатъчност.

Хранителните добавки не са предназначени за лечение или за облекчаване на симптомите на заболяване. Хранителните добавки не са лекарства, те са хранителни продукти, които могат да допълнят обичайното хранене. Хранителните добавки трябва да са безопасни и да не причиняват каквито и да било неблагоприятни последици за здравето.


Източник:
Vitamin D, the immune system and COVID-19 BfR
Communication No. 015/2021 of 14 May 2021
https://www.bfr.bund.de/cm/349/vitamin-d-the-immune-system-and-covid-19.pdf


Други информации в областта на новите храни, както и оценка на риска по цялата хранителна верига може да намерите на сайта на Центъра за оценка на риска по хранителната верига: https://corhv.government.bg/


Изготвил:
инж. Светлана Савова, младши експерт, дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“ при ЦОРХВ

25.06.2021 г.