Замърсители по хранителната верига

Начало

инж. Светлана Савова: Актуална информация от Федералния институт за оценка на риска (BfR) на Германия. Наличие на арсен в ориз и продукти от ориз

На 22 декември 2020 г. Федералният институт за оценка на риска (BfR) на Германия публикува отговори на често задавани въпроси за съдържанието на арсен в ориз и продукти от ориз.

В съобщението се посочва, че оризът е храна, която съдържа важни хранителни вещества, като протеини, витамини, минерали и фибри. Поради тази причина тази зърнена култура трябва да бъде част от балансираната диета. Оризът не съдържа глутен и следователно е алтернатива на зърнените храни, съдържащи глутен, за тези, които страдат от глутенова непоносимост.

Проучванията, проведени от контролните органи на германските федерални провинции („Laender“), разкриват, че оризът и продуктите на основата на ориз, като оризови сладкиши, оризови снаксове/закуски и оризови парченца за мляко/сметана с ориз, могат да съдържат високи концентрации на неорганичен арсен. Неорганичният арсен е класифициран като канцерогенен за хората и до момента не е възможно да се определи безопасно ниво на дневен прием.

От името на BfR, като част от мониторинга на храните, през 2014 г., федералните и държавните компетентни органи на Германия изследват концентрациите на неорганичен и общ арсен в оризови сладкиши и храни на базата на ориз за кърмачета и малки деца. Целта е подобряване на базата от налични данни за оценката на риска за здравето, свързан с тези продукти. Резултатите показват, че концентрациите на неорганичен арсен в продуктите, анализирани в рамките на този мониторинг, са по-ниски, отколкото концентрациите в оризовите продукти, установени в анализите, използвани от BfR като основа за становището „Арсен в ориз и оризови продукти“ (https://www.bfr.bund.de/cm/349/arsenic-in-rice-and-rice-products.pdf). Резултатите от мониторинга са публикувани от Федералната служба за защита на потребителите и безопасността на храните (BVL) през 2016 г .:

https://www.bvl.bund.de/SharedDocs/Downloads/01_Lebensmittel/01_lm_mon_dokumente/01_Monitoring_Berichte/2014_lm_monitoring_bericht.pdf?__blob=publicationFile&v=6

Европейската комисия въведе максимални концентрации за неорганичен арсен в ориза и продуктите от ориз , които са в сила от 1 януари 2016 г.

Ето някои от най важните въпроси по този проблем:

1. Какво представлява арсенът?

Експертите на BfR посочват, че Арсенът (As) е металоид, който се среща естествено в различни концентрации, в различни съединения, в много части на земната кора, в зависимост от геоложките условия. Той се освобождава чрез естествени и антропогенни процеси и може да попадне в околната среда и в почвата, например чрез топене на цинк, оловна и медна руда, съдържаща арсен, изгаряне на изкопаеми горива, използване на фосфатни торове или разпространение на утайки от отпадни води.

2. Как арсенът засяга здравето?

Според учените степента, до която арсенът е опасен за здравето, зависи от самото съединение и нивото на окисление. В храната може да бъде открито разнообразие от различни органични арсенови съединения. Някои от органичните арсенови съединения, които се срещат предимно в рибите и морските дарове, не носят риск за здравето. Досега има малко токсикологични характеристики на други органични арсенови съединения, открити в храната. За токсикологично значими се считат неорганичните арсенови съединения. Приемът на висока доза разтворими неорганични арсенови съединения може да доведе до остри неблагоприятни ефекти върху здравето.

Хроничният прием на малки количества неорганични арсенови съединения в продължение на дълъг период от време може да доведе до кожни промени и увреждане на кръвоносните съдове и нервите, да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания и да причини токсичност за развиващия се организъм.

Международни организации са класифицирали неорганичните арсенови съединения като канцерогенни за хората. От съществуващите проучвания не може да се изведе ниво на прием на арсен, което не е свързано с повишен риск от рак. Следователно присъствието на неорганичен арсен в храната е нежелателно във всяко количество, но не може да бъде напълно избегнато.

Целият материал можете да прочетете ТУК