Замърсители по хранителната верига

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Научен доклад на Европейския орган по безопасност на храните относно наличието на нитрофурани и техните метаболити в желатин

В съответствие с член 31 от Регламент (ЕО) № 178/2002[1], Европейската комисия изиска от Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ)  да изготви доклад относно наличните източници на нитрофурани и техните метаболити в желатина. Повод за това е откриването на семикарбазид (SEM) в желатин с произход от Пакистан[2] от италианските власти, в нива надвишаващи  три пъти референтната точка за действие (RPA) от 1 µg/kg, определена в Регламент на Комисията (ЕС) 2019/1871[3] за нитрофурани и техни метаболити от нифурзол.  Европейската  комисия възлага на ЕОБХ да предостави аналитични подходи, които да разграничат съдържанието на SEM в желатин, възникващо поради незаконно третиране с нитрофуразон от съдържанието на SEM, получен по време на преработката на храни. Научни публикации показват, че и двата вида  SEM - свободен и свързан в макромолекули, могат да се появят в хранителни продукти, като желатин. Възможно е това да стане по време на преработка на храните,  като последица от използването на дезинфекционни средства и/или от реакции между различни хранителни съставки, пароди което SEM не може да се разглежда като еднозначен/категоричен маркер за злоупотреба с нитрофуразон в животновъдството. Препоръчително е да се проучи по-подробно кои условия на преработка водят до образуване на SEM в желатина по време на производството му и какви нива могат да бъдат установени. Един от потенциалните подходи за разграничаване на SEM от нитрофуразон и SEM от други източници в хранителните продукти, като желатин, може да се основава на определянето на съотношението между свързан и свободен SEM в проба от желатин. Въпреки това, твърдението, че съотношението свързан:свободен SEM би разграничило недвусмислено  SEM, произтичащ от злоупотреба с нитрофуразон  от този, възникващ от други източници, все още се нуждае от доказателства.

 

[1] Регламент (ЕО) № 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета от 28 януари 2002 година за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните

[2] Нотификация 2021.0223 от Система за бързо сигнализиране за храни и фуражи (RASFF)

[3] Регламент (ЕС) 2019/1871 на Комисията от 7 ноември 2019 година относно референтните точки за действие за неразрешени фармакологичноактивни субстанции в храните от животински произход и за отмяна на Решение 2005/34/ЕО

 

 Целият материал можете да прочетете ТУК