Антония Димитрова, PhD: Оценка на риска от хлорирани парафини в храни и фуражи
Европейската Комисия изиска от Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) научно становище относно рисковете за здравето на човека и животните, произтичащи от наличието на хлорирани парафини в храни и фуражи.
Хлорираните парафини са комплексни технически смеси от полихлорирани алкани с различна дължина на въглеродната верига и степен на хлориране. Достъпните в търговската мрежа хлорирани парафини са разделени на три групи: с къси въглеродни вериги (състоящи се от 10 до 13 въглеродни атома), със средно дълги вериги (от 14 до 17 въглеродни атома) и с дълги вериги (с 18 или повече въглеродни атоми). Има огромен брой възможни комбинации от хлорирани парафини с различна дължина на веригата, позиция на хлора и степен на хлориране, а точният състав на смесите варира по отношение присъствието на различни сродни вещества.
Панелът по замърсители в хранителната верига (Панел CONTAM) на ЕОБХ проучва наличните данни от експерименти с животни. При тестването за токсичност с многократно прилагане на различни дози от смеси от късоверижни хлорирани парафини (short-chain chlorinated paraffins – SCCP) и хлорирани парафини със средно дълги вериги (medium-chain chlorinated paraffins – MCCP), като целеви органи са определени черният дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Намалената преживяемост на новородените животни и образуването на подкожен хематом/хеморагия, също са идентифицирани като критични въздействия на МCCP смесите. За тестването на смесите от дълговерижни хлорирани парафини (long-chain chlorinated paraffins – LCCP) за целеви орган е определен черният дроб.