Замърсители по хранителната верига

Начало

ИНЖ. ДАНИЕЛА НОВАКОВА: Научна информация: Капачките на стъклените бутилки – неочакван източник на микропластмаси в напитките

Френската агенция за храните, опазване на околната среда, здравето и безопасността на работното място (ANSES) публикува на официалната си страница на 20 юни 2025 г. резултати от ново проучване, проведено в прилежащата ѝ лаборатория за безопасност на храните в Булон сюр Мер. Изследването разкрива, че напитките, опаковани в стъклени бутилки, съдържат по-високи нива на микропластмасови частици в сравнение с напитки в пластмасови бутилки, картонени кутии или метални кенове.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) представя това проучване, за да информира заинтересованите страни и широката общественост за потенциален източник на замърсяване, тъй като микропластмасите лесно попадат в хранителната верига – включително в питейната вода и напитките – и макар че въздействието им върху човешкото здраве все още се проучва, намаляването на експозицията е важна предпазна мярка.

 

Микропластмасите представляват твърди частици с размер от 5 mm до 1 μm, които се срещат в различни компоненти на околната среда – включително в морската вода, почвите, въздуха, битовата среда и хранителните продукти. Макар наличието им в напитки, особено в пластмасови опаковки, да е известно от години, ново проучване разкрива, че най-високи концентрации на микропластмаси се откриват именно в напитки, съхранявани в стъклени бутилки. Основният заподозрян източник са металните капачки, и по-конкретно – боята, използвана от вътрешната им страна. Откритието, направено в рамките на проучването, е от особено значение, тъй като поставя под въпрос възприятието за напитките в стъклени бутилки като най-безопасен избор. Установено е също, че водата и виното съдържат по-малко микропластмасови частици в сравнение с други напитки. Причините за наблюдаваните разлики в нивата на микропластмаси между различните напитки все още не са напълно изяснени.

  1. Цел и методология на изследването

Целта на проучването на ANSES е било да се определи нивото на замърсяване с микропластмаси в различни напитки: вода, газирани напитки, студен чай, вино и бира, и да се оцени ролята на опаковъчния материал в това замърсяване. Анализирани са напитки, продавани на френския пазар в различни видове опаковки.

  1. Резултати: повече микропластмаси в стъклените бутилки

За повечето от изследваните напитки нивото на микропластмаси е било по-високо в стъклените бутилки в сравнение с пластмасовите бутилки, картонените кутии или металните кенове. Средно, около 100 микропластмасови частици на литър са открити в напитки като кола, лимонада, студен чай и бира, опаковани в стъклени бутилки. За сравнение, при същите напитки в други опаковки, това число е било от пет до петдесет пъти по-ниско.

При липса на токсикологични референтни данни не е възможно да се каже дали откритите нива на микропластмаси представляват риск за здравето.

Изследователите отбелязват, че водата и виното са по-слабо засегнати. В конкретния случай на водата, нивото на микропластмаси е било относително ниско, независимо от контейнера, със средно 4,5 частици на литър в стъклени бутилки и 1,6 частици на литър в пластмасови бутилки и картонени кутии. Виното също е съдържало малко микропластмаси, включително в стъклени бутилки с коркови тапи. Произходът на тези вариации в нивото на микропластмаси в напитките все още не е проучен, с изключение на напитките, съдържащи се в стъклени бутилки с капачки.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК