Замърсители по хранителната верига

Начало

Антония Димитрова, PhD: Информация за становище на ЕОБХ относно Химични рискове, свързани с готови за консумация зеленчуци

Количествен анализ за оценка на образуването и натрупването на вторични продукти от процеса на дезинфекция по време на измиването

 


Пресните продукти (плодове и зеленчуци) могат да се замърсят с патогенни микроорганизми и химични замърсители на всеки етап от тяхното производство и преработване, включително при контакт със замърсена вода. Ето защо качеството на водата е от решаващо значение за предотвратяване на рисковете, свързани с безопасността на храните вследствие на манипулациите след брането на пресните и прясно нарязани плодове и зеленчуци. Процесът на измиване изисква големи количества вода. Тези количества често се намаляват с повторното използване на водата. За поддържане на микробиологичното качество на водата, използвана при процеса на измиване, най-разпространеният метод е химическата дезинфекция. Използването на химикали, обаче, води до образуването и натрупването на вторични продукти от процеса на дезинфекция (ВПД), които могат да бъдат абсорбирани от измитите плодове/зеленчуци. Такъв е случаят с трихалометаните и хлоратите. Присъствието на високи концентрации на ВПД в зеленчуците доведе до интензивни дебати относно съществуващите практики за дезинфекция и пътищата, по които ВПД могат да навлязат в хранителната верига, което се превръща в потенциален риск за общественото здраве.

Целият материал можете да прочетете ТУК: