Замърсители по хранителната верига

Начало

инж. Светлана Савова: Информация за актуализирана оценка на риска за съдържанието на 1,2-ненаситени пиролизидинови алкалоиди (ПA) в храните на Федералния институт за оценка на риска на Германия

 

На 17 юни 2020 г., Федералният институт за оценка на риска (BfR) на Германия публикува актуализирана оценка на риска, свързана с наличието на пиролизидинови алкалоиди в храни. За изготвянето й са използвани най-нови данни за съдържанието на ПА в мед, чайове, билкови отвари и хранителни добавки на билкова основа.

Федералният институт за оценка на риска на Германия периодично разглежда въпроса със замърсяването на храните с 1,2-ненаситени пиролизидинови алкалоиди (ПА). Те са вторични метаболити, образувани от растенията като защита срещу тревопасни животни. Присъствието им в храната не е желателно, тъй като те могат да увредят черния дроб и са показали мутагенни (генотоксични) и ракови (канцерогенни) ефекти при проучвания върху животни.

Когато се оценяват рисковете за здравето, свързани с храни, които са или замърсени с пиролизидинови алкалоиди, или съдържат тези алкалоиди естествено, основният фокус е върху генотоксично-канцерогенните ефекти на 1,2-ненаситена ПА. Не може да бъде получена безопасна прагова стойност за генотоксичните-канцерогенни ефекти на 1,2-ненаситени пиролизидинови алкалоиди. В следствие на това, оценката се извършва с прилагане на концепцията за граница на експозиция (margine of exposure - MOE), въведен от Европейския орган по безопасност на храните . Стойностите, изчислени за MOE, съгласно този подход, не са ориентировъчни стойности, основани на здравни критерии, но служат за приоритизиране на необходимостта от мерки за управление на риска. Стойността на MOE от 10 000 или повече обикновено показва ниско ниво на риск от гледна точка на общественото здраве и поради това може да се приеме, че не е приоритет по отношение на мерките за управление на риска.

Въз основа на нови данни за съдържание на ПА в храни от 2015 до 2019 г., BfR е оценил настоящата обща експозиция на потребителите в Германия на 1,2-ненаситени РА спрямо широк диапазон на съответните групи храни (включително мед, различни (билкови) чайове, мляко и спанак). Наблюденията показват, че средното съдържание на 1,2-ненаситени ПА, както и съдържанието за 95-тия процентил, са ясно намалени през последните години в повечето от разглежданите групи храни. Това намаление е особено изразено при зеления чай, черния чай и ментовия чай, но също в чай от лайка, билкови чайове и чай ройбос. В резултат на това приема на 1,2-ненаситени ПА чрез тези храни също намалява през последните години.

Очакваната обща хронична експозиция за всички групи храни, взети предвид в оценката на BfR, във всички разглеждани сценарии на прием, както за деца, така и за възрастни, показва стойности на MOE над 10 000 за средните потребители и за високите консуматори. В резултат на това, експертите от BfR посочват, че може да се счита, че е малко вероятна появата на увреждания на здравето, причинени от общата експозиция на 1,2-ненаситени ПА, изчислена по този начин. Те също допълват, че при тълкуването на тези резултати, трябва да се вземе предвид факта, че стойностите на MOE, определени за високите консуматори, са малко над 10 000.

В становището се отбелязва и че е важно да се има предвид и това, че хората са изложени на 1,2-ненаситени ПА, консумираайки и други видове храни. Тези храни не са взети под внимание при изготвянето на общата оценка от BfR поради липса на данни за количествата на потребление и/или на съдържанието на ПА. Такива групи храни, например са билки/подправки и хранителни добавки. Експертите на BfR отбелязват, че въпреки че билките/подправките се консумират в относително малки количества, предварителната оценка показва, че тази хранителна група може да даде значителен принос по отношение както на дългосрочната, така и на краткосрочна експозиция на 1,2-ненаситени ПА. Направените моделни изчисления въз основа на практически предположения, показват, че MOE за възрастни с нормално потребление ще бъде очевидно по-ниско от 10 000, дори ако се вземе предвид само консумацията на билки/подправки с високи нива на съдържание на ПА (3 000 μg/kg). Същото важи и за възрастни потребители с висока консумация на билки/подправки със средни концентрации на ПА (1000 μg/kg).

В становището на BfR се посочва, че с оглед на резултатите от новата оценка на риска и вземайки предвид факта, че дори консумацията на малки количества генотоксични канцерогени, особено ако се консумират редовно, може да се свържат с повишен риск за здравето, поради което препоръката остава същата, а именно: да се сведе до минимум приемът на тези вещества, доколкото е разумно възможно (принцип ALARA: „толкова нисък (риск), колкото е разумно постижимо”). Съответно, BfR препоръчва да се продължат усилията за по-нататъшно намаляване на нивата на 1,2-ненаситени ПА във всички групи храни чрез подобряване на отглеждането, методите за събиране и измиване. Това се отнася по-специално до хранителни групи като билки/подправки, тъй като в някои проби от тази група са открити много високи нива на ПА.

Отговори на често задавани въпроси относно съдържанието на ПА в храните са достъпни от уебсайта на BfR:

https://www.bfr.bund.de/en/frequently_asked_questions_on_pyrrolizidine_alkaloids_in_foods-187360.html

Допълнителна информация по темата за пиролизидиновите алкалоиди в храната от уебсайта на BfR

https://www.bfr.bund.de/en/pyrrolizidine_alkaloids__pa_-192924.html
https://www.bfr.bund.de/en/frequently_asked_questions_on_pyrrolizidine_alkaloids_in_foods-187360.html

Източник: Updated risk assessment on levels of 1,2-unsaturated pyrrolizidine alkaloids (PAs) in foods

BfR Opinion 026/2020 issued 17 June 2020

https://www.bfr.bund.de/cm/349/updated-risk-assessment-on-levels-of-1-2-unsaturated-pyrrolizidine-alkaloids-pas-in-foods.pdf


Други информации в областта на новите храни, както и оценка на риска по цялата хранителна верига може да намерите на сайта на Центъра за оценка на риска по хранителната верига: http://corhv.government.bg/

Изготвил:
инж. Светлана Савова, младши експерт, дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“ при ЦОРХВ
08.01.2021 г.