Замърсители по хранителната верига

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Качество на водата в агрохранителните системи и отражението върху безопасността на храните – фокус върху химическите замърсители

(Доклад на Световната здравна организация и

Организацията по прехрана и земеделие на

Организацията на обединените нации от 2025 г.)

 

  1. Контекст и цели на експертната среща на Организацията по прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации (FAO) и Световната здравна организация (WHO)

През периода 20–23 май 2025 г. в Рим се проведе специална експертна среща, организирана от Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Темата бе изключително актуална: „Качество на водата в агрохранителните системи и отражението върху безопасността на храните – фокус върху химическите замърсители“.

Водата е в основата на производството и преработката на храни – от напояването и отглеждането на култури, през животновъдството, до почистването и преработването на хранителни продукти. Замърсената вода може да се превърне в сериозен риск за здравето, тъй като химикали и токсини от водата лесно попадат във веригата на храните.

За сметка на микробиологичните рискове (бактерии, вируси), които са сравнително добре проучени, химическите замърсители остават по-слабо изследвани, а в много случаи липсва достатъчно информация за тяхното въздействие върху храните и човешкото здраве.

Основна цел на срещата е да се финализира документ, който ще послужи за ориентация на държави и институции: Приоритизиране на въпросите за безопасността на храните, свързани с химическото качество на водата в агрохранителните системи“ (“Prioritizing food safety issues related to chemical water quality in agrifood systems”)

Този документ има за задача да помогне на правителства, регулатори и експерти да определят кои химически замърсители във водата са най-рискови за хранителната верига и здравето, и върху кои да се съсредоточат първите мерки.

Участници са учени и специалисти с опит в:

  • Управление на вода в земеделието и хранителната индустрия;
  • Токсикология и оценка на риска от химикали;
  • Аналитична химия и методи за откриване на замърсители;
  • Пренос на замърсители от водата към храната;
  • Хранителна безопасност и обществено здраве.

С тази първа стъпка се поставя основата на глобален диалог за начина по който водата, която използваме в земеделието и хранителната индустрия, влияе на безопасността на нашата храна.

  1. Контекст и причини

Химическите замърсители във водата са „тиха заплаха“ за храните ни. Водата е „невидимият герой“ на нашата хранителна система – тя е навсякъде: използва се за поливане; за поене на животни; при измиване и преработка на плодове, зеленчуци и други храни.

Микробиологични и химически замърсители (като салмонела или Е. coli) са добре познати – могат да предизвикат бързи хранителни отравяния.

Химическите замърсители обаче са много по-непредвидими:

  • Те често нямат вкус, мирис или цвят, така че не можем да ги усетим;
  • Действат бавно – натрупват се в организма и могат да причинят дългосрочни заболявания като рак, хормонални смущения или увреждане на нервната система;
  • Липсват достатъчно данни за много от тях, особено когато попадат в храната чрез напояването и хранителната верига.

Замърсителите попадат в храната по няколко начина:

  • От земеделието – използване на вода с тежки метали или остатъци от пестициди за напояване;
  • От индустрията – отпадъчни води с химикали, които навлизат в реки и подпочвени води;
  • От природата – някои токсини (като микрокистини) се образуват естествено;
  • От новите материали – микропластмаси и пер- и полифлуороалкилните вещества – PFAS („вечни химикали“) са пример за замърсители, които вече трудно могат да бъдат пренебрегвани.

Днес проблемът се засилва по няколко причини:

Климатичните промени (засушавания и недостиг на вода) ни карат да използваме рециклирана или по-рискова вода.

Чрез интензивното земеделие и индустрия все повече химикали навлизат във водата.

В много региони няма капацитет за редовен мониторинг на химическите замърсители.

Затова експертите на FAO и WHO подчертават:

Докато бактериите предизвикват остри епидемии, химическите замърсители са тиха, дългосрочна заплаха, която изисква специално внимание и международни усилия.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК