Замърсители по хранителната верига

Начало

Д-Р ТАТЯНА ИВАНОВА: ИНФОРМАЦИЯ: Оценка на здравния риск на Федералния институт за оценка на риска по отношение нивата на микотоксини в напитки на растителна основа, проучване на Институт Max Rubner

На 25.06.2024 г. Германският федерален институт за оценка на риска (BfR) публикува на интернет страницата си информация за извършена здравна оценка на база резултатите от проведено проучване на Институт Max Rubner (MRI) относно съдържание на микотоксини в напитки на растителна основа.

 

  1. Въведение

Микотоксините са вторични метаболити на плесенните микроскопични гъби и представляват токсични химични вещества, които не са съществени за растежа и развитието на продуциращите ги организми. Разпространени са широко и повсеместно, като поразяването може да стане на всеки етап на отглеждане, съхранение или по-нататъшна обработка, като могат да се прехвърлят в преработени продукти. Класифицират се в различни категории според:

  • таксономичната класификация на продуциращите микотоксини гъбички: например Penicillium (патулин, охратоксин А), Aspergillus (афлатоксини В1, В2, G1 и G2), Fusarium (Деоксиниваленол, Т-2 и НТ-2 токсини);
  • клиничните прояви, до които водят продуцираните от тях токсини, като: невротоксични, генотоксични, имуносупресивни, канцерогенни и пр.;
  • органите, които поразяват като хепатотоксични, нефротоксични и пр. Следва да се има предвид, че микотоксините може да засегнат и цели системи например стомашно-чревния тракт, репродуктивната, нервната и имунната система.

Max Rubner Institut (MRI) е изследователска и консултантска институция на федералното правителство на Германия в областта на храните и храненето. Изследванията на MRI се фокусират върху защитата на здравето на потребителите, като усилията са насочени към разширяване на научните познания в областта на храните и храненето. Институтът проведе интердисциплинарен проект, озаглавен „Първоначално характеризиране на избрани напитки на растителна основа по отношение на тяхното качество и тяхната микробиологична и химична безопасност“ и публикува резултатите под формата на окончателен доклад на уебсайта си. Докладът съдържа данни за наличието на замърсители, включително различни микотоксини, в изследваните напитки на растителна основа. Проучването е по отношение на нивата на афлатоксин В1, деоксиниваленол (DON) и токсините T-2 и HT-2, с насоченост към  уязвимата група деца на възраст 0,5 до

Германският федерален институт за оценка на риска оцени резултатите от това проучване по отношение на риска за здравето. Резултатите за микотоксините са обвързани с тяхното значение за експозицията на потребителите и е направена оценка на степента, до която установените нива на микотоксини могат да представляват риск за здравето на уязвимата група деца на възраст 0,5 до

 

Целият материал можете да прочетете ТУК