Замърсители по хранителната верига

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: НАУЧЕН ОБЗОР: Минерални въглеводороди в храните

Минералните въглеводороди (MOH) обхващат разнообразна група съединения, чиито произход е предимно свързан с преработката на петрол, но също така включва източници като въглища, природен газ и биомаса. Въз основа на тяхната химическа структура, те се разделят на две основни категории: наситени въглеводороди (MOSH – Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) и ароматни въглеводороди (MOAH – Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons).

Интересът към MOSH и MOAH в храните нарасна значително през последните години, поради тяхното присъствие в храните и потенциалните здравни рискове, свързани с тях. Тези вещества могат да попаднат в хранителните продукти чрез различни механизми, включително: миграция от опаковъчни материали, използване на смазочни масла по време на производствения процес, замърсяване от околната среда.

Особено внимание се обръща на MOAH, тъй като някои от тези съединения се считат за генотоксични и потенциално канцерогенни. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) още през 2012 г. публикува научно становище относно риска от тези вещества в храните. (CONTAM, EFSA, 2012)

Напредъкът в аналитичните технологии доведе до утвърждаването на методи като LC-GC-FID, които комбинират течна и газова хроматография с пламъчно-йонизационна детекция. Тези техники позволяват висока чувствителност и специфичност при определяне на MOSH и MOAH в хранителни матрици и са признати като референтен стандарт в оценката на свързания здравен риск.

В отговор на засилените опасения относно присъствието на MOH в храните, Европейската комисия предприема регулаторни действия. През 2024 г. бяха направени предложения за определяне на максимално допустими нива на MOAH в различни категории храни, включително хранителни добавки, сушени билки и подправки. Планира се и период на засилен мониторинг и анализ между 2026 и 2029 г. (EPO, 2024)

Тези усилия подчертават значението на продължаващите научни изследвания и наблюдение върху присъствието на MOSH и MOAH в хранителната верига, с цел опазване на общественото здраве и гарантиране на безопасността на храните.

I. Въведение. Химична структура и свойства на MOSH и MOAH

     1. НАСИТЕНИ ВЪГЛЕВОДОРОДИMOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons)

Структура: MOSH са смеси от наситени въглеводороди, които включват: линейни и разклонени алкани (парафини), както и циклоалкани (нафтени съединения).

Свойства: MOSH са химически стабилни и слабо реактивни. Неразтворими са във вода, но се разтварят в органични разтворители. Могат да се натрупват в човешки тъкани, особено в черния дроб, лимфни възли и далака.

     2.АРОМАТНИ ВЪГЛЕВОДОРОДИ – MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons)

Структура: MOAH включват ароматни въглеводороди с един или повече бензенови пръстена. Те могат да бъдат: моноциклични, дициклични или полициклични ароматни съединения, често с алкилни заместители (алкилирани).

Свойства: MOAH са по-реактивни от MOSH, поради наличието на ароматни пръстени. Някои съединения от групата, особено тези с три или повече ароматни пръстена, се считат за потенциално генотоксични и канцерогенни.

Минералните масла, извлечени от суров нефт, съдържат не само въглеводороди, но и хетеро-съединения, основно със сяра, кислород и/или азот. Най-често срещани са тиофени, включително бензотиофени, дибензотиофени и бензонафтотиофени, които са включени в дефиницията на MOAH. При промишлената преработка крайните продукти преминават през процедури за отстраняване или намаляване на тези хетеро-съединения.

Търговските продукти от минерални масла се класифицират не според химическия си състав, а според физични характеристики като:

  • Вискозитет;
  • Температурен интервал на кипене[1];
  • Плътност;
  • Диелектрична константа;
  • Октаново или цетаново число.

Различни комбинации от източници и процеси могат да доведат до продукти с еквивалентни свойства, макар и с различен молекулен състав.

Комплексният и вариабилен състав на MOH значително затруднява токсикологичната оценка, тъй като е трудно да си идентифицират отделните съединения. Аналитичната сепарация е ограничена, а комбинираното влияние на различни процеси (физически и химични) върху крайния състав е трудно предсказуемо.

За разлика от минералните масла, минералните восъци имат по-стабилен и по-малко променлив състав. Съдържат основно n-алкани, както и малки количества моно-метил n-алкани, n-алкил циклогексанови и циклопентанови производни и още по-малко от други въглеводороди. Минералните восъци са източник на MOSH, но могат да съдържат и MOAH, ако не са достатъчно добре рафинирани. Затова те се включват в оценките на риска, особено когато влизат в контакт с храни.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

  • [1] „Температурен интервал на кипене“ (на англ. boiling range или boiling point interval) се използва, когато се говори за смес от компоненти с различни температури на кипене, каквато е ситуацията с минерални масла, петролни фракции и техните производни. Не се използва при чисти вещества, които имат една фиксирана точка на кипене.