д-р Светлана Черкезова: Установени в Европейския съюз случаи на храни с наднормено съдържание на етилен оксид
В края на 2020 г., компетентните органи на няколко държави членки на Европейския съюз (ЕС), установяват наличие на остатъци от веществото етилен оксид в сусамови семена, включително и в храни, съдържащи сусам, като крекери, бисквити, хляб или сосове за салати (дресинг). През юни 2021 г., остатъци от етилен оксид са открити и в добавката в храни Е 410 (гума от плодове на рожков), използвана предимно при производството на сладоледи.
В ЕС етилен оксидът е забранен за употреба като активно вещество в състава на продукти за растителна защита. Етилен оксидът е мутагенен, канцерогенен и токсичен за репродукцията, поради което не е възможно да се установи токсикологична референтна стойност за безопасен прием. Поради това, храни с наднормено съдържание на етилен оксид не могат да бъдат пуснати на пазара.
Въведение
Индия е един от основните доставчици на сусамови семена в ЕС. Повече от половината от обема на вноса (около 70 000 тона годишно) произхожда от Индия.
В началото на септември 2020 г., Белгия подава нотификация по Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), в която се съобщава за наличие на етилен оксид (30 mg/kg) в сусамови семена с произход от Индия. Допълнителни аналитични данни от държавите членки на ЕС също са докладвани в RASFF, показващи, че сусамът може да съдържа високи концентрации на етилен оксид. Най-високата отчетена концентрация е 86 mg/kg, което значително надвишава законово установената в ЕС максимално допустима граница на остатъчни вещества (МДГОВ) за етилен оксид в сусамово семе от 0,05 mg/kg. Възможно обяснение според експертите би могло да бъде това, че етилен оксидът е използван за дезинфекция (фумигация) на сусамовите семена, за да се премахне замърсяването им със Salmonella spp.
Етилен оксидът е запалим, безцветен газ при температури над 10,7°C, чийто мирис при токсични нива наподобява на етер. Той е известен и с други имена като оксиран, епоксиетан, оксациклопропан, диетиленоксид, а химичната му формула е C2H4O. Той се среща в производството на разтворители, антифриз, текстил, детергенти, лепила, полиуретанова пяна и фармацевтични продукти. Основната употреба на етилен оксид е като междинен продукт при производството на етиленгликол.
Етилен оксидът има бактерицидни и фунгицидни свойства и се използва, както за стерилизация на хирургическо оборудване и медицински изделия, така и за намаляване на броя на микроорганизмите (напр. Salmonella и Е. Coli) в билки, подправки (като сусамови семена) и добавки в храните, които са чувствителни към топлина. Той е по-щадящ към хранителния продукт, отколкото други методи, като стерилизация с пара.
Законодателство
От 1991 г., в ЕС етилен оксидът е забранен като пестицид.
Регламент (ЕС) 2015/868 установява МДГОВ за етилен оксид в сусамови семена от 0,05 mg/kg.
Член 19 от Регламент (ЕО) № 396/2005 забранява използването на суровини, несъответстващи на установените МДГОВ от пестициди, при производството на преработени хранителни продукти.
Добавката в храни E 410 (гума от плодове на рожков или гума локус бийн) е стабилизатор, който се използва за запазване консистенцията на продукта и за увеличаване на вискозитета му. Разрешена е за употреба в хранително-вкусовата промишленост с Регламент (ЕО) № 1333/2008 . Използва се като желиращ агент при производството на: замразени десерти, сладоледи, хлебни изделия, сосове, кетчуп, месни и зеленчукови консерви, топени сирена, ферментирали млечни продукти, различни десерти.
Съгласно Приложението към Регламент (ЕС) № 231/2012 , употребата на етилен оксид за стерилизация на добавки в храните е забранена.
Риск за здравето на консуматорите
Етилен оксидът е силно летливо и реактивно вещество. Като такъв, той остава само в много малки количества в обработените/третирани с него продукти.
Етилен оксидът е класифициран като канцероген, мутаген и с токсично действие върху репродуктивността. Консумацията на храни, съдържащи наднормени количества етилен оксид, представлява потенциален риск за здравето. Поради това, излагането на етилен оксид чрез консумация на храни трябва да бъде сведено до минимум, като на пазара не трябва да се допускат замърсени продукти или ако има такива те трябва да бъдат изтеглени от пазара.