Материали в контакт с храни, ензими и ароматизанти

Начало

ИНЖ. СВЕТЛИН СТЕФАНОВ: Информация относно техническите данни, специфични за даден процес за производство на храни

Оценката на експозицията на потребителите на хранителни ензими чрез храната (т.е. хранителната експозиция) е част от цялостната оценка относно безопасността на хранителните ензими. За да се разработят модели на тази експозиция, базирани на производствения процес, са необходими редица различни входни (технически) данни, в т.ч. и технически коефициенти за преобразуване по отношение на вложените суровини.

            Тези коефиценти позволяват да се комбинират нивата на употреба на хранителните ензими с данните за консумация на храните, които ги съдържат. Нивата на употреба на хранителните ензими се изразяват като  остатъчни органични твърди вещества (TOS)/kg суровина.

            За всеки процес за производство на храни, Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) идентифицира списък на групите/категориите храни и събра, свързаните с тях технически коефициенти на преобразуване.

 

 Целият материал можете да прочетете ТУК