Материали в контакт с храни, ензими и ароматизанти

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Приложение на чаените полифеноли като биоактивни агенти при опаковане на храни

 

През настоящата година е публикувано проучване на китайски учени от Колежа по машинотехника и електротехника и Колежа по хранителни науки на  Съчуанския селскостопански университет, фокусирано върху разработването на биоразградими и годни за консумация опаковки за храни, които имат минимално въздействие върху качеството на храните.

Учените дискутират нарастването на световното население и намаляващото предлагане на храни, които изискват иновации в областта на опаковането на храни. Важна роля в тези иновации имат чаените полифеноли, изолирани от чаени листа и прилагани и в миналото в хранително-вкусовата промишленост поради техните консервиращи свойства. Те се използват като активни съставки в активните опаковки за храни и поддържат цялостния вид и качеството на пакетираната храна, като по този начин допринасят за безопасността на храните и здравето на потребителите. Публикацията на китайските учени поставя акцент върху последните проучвания за приложенията на чаените полифеноли в опаковките за храни, заедно с техните клетъчни и молекулярни механизми. Разглеждат се различни техники и технологии, които понастоящем се използват за разработване на активни опаковки за храни с помощта на чаени полифеноли. Последователно се идентифицират предимствата на такива опаковки за храни, както и предизвикателствата и ограниченията, които възпрепятстват ефективното им използване.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК