Материали в контакт с храни, ензими и ароматизанти
инж. Светлана Савова: Безопасността на хранителен ензим малтогенна α-амилаза от генетично модифицирани Bacillus subtilis щам ROM
Информация
относно извършена от Европейския орган за безопасност на храните oценка
Хранителният ензим малтогенна а-амилаза (глюкан 1,4-α-малтохидролаза; EC 3.2.1.133) се произвежда с генетично модифицирания Bacillus subtilis щам ROM . Генетичните модификации не пораждат опасения за здравето. Малтогенната α-амилаза се счита свободна от жизнеспособни клетки на производствения микроорганизъм и негова рекомбинантна ДНК. Хранителният ензим е предназначен да се използва в процесите на печене. Въз основа на максималните нива на употреба, препоръчани за процесите на печене и на индивидуалните данни за консумация от комплексната база данни за храните на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ/EFSА), хранителната експозиция на ензима - органична материя в състояние на суспензия (total organic solids, TOS), се изчислява до 0,065 mg TOS/kg телесно тегло на ден. Тъй като, производственият щам на B. subtilis ROM отговаря на изискванията на подхода за получаване на статут за квалифицирана презумпция за безопасност при извършване на оценката за безопасност и липсата на проблеми, свързани с безопасността на производствения процес, предоставянето на токсикологични данни не е необходимо. Изследвано е сходство на аминокиселинната последователност на хранителния ензим с тези на известни алергени и са намерени шест съвпадения. Експертната група на ЕОБХ по материали, които влизат в контакт с храни, ензими, аромати и спомагателни средства за обработка (Панел СЕР) счита, че при предвидените условия на употреба рискът от алергична реакция и реакции, предизвикани от хранителната експозиция не може да бъде изключен, но вероятността това да се случи е ниска. Въз основа на предоставените данни Панелът СЕР заключава, че този хранителен ензим не поражда опасения за здравето при предвидените условия на употреба.
Въведение
Член 3 от Регламент (ЕО) № 1332/2008 дава определение на понятията „ензим в храна“ и „ензимен препарат в храна“:
„Ензим в храна“ означава продукт, получен от растения, животни или микроорганизми, или продукти от тях, включително продукт, получен чрез ферментационен процес, използващ микроорганизми: i) съдържащ един или повече ензими, способни да катализират конкретна биохимична реакция; и ii) вложен в храна с технологична цел, на който и да е етап от производството, преработката, приготвянето, обработката, опаковането, транспортирането или съхранението на храни;
„Ензимен препарат в храна“ означава формула, състояща се от един или повече ензими в храните, в които са включени вещества като добавки в храните и/или други хранителни съставки за улесняване на тяхното съхранение, продажба, стандартизация, разреждане или разтваряне.
Употребата на хранителен ензим се разрешава само ако се докаже, че:
- той не поражда опасност за здравето на потребителя на предлаганото ниво на употреба;
- има разумна технологична необходимост;
- неговата употреба не подвежда потребителя.
Всички хранителни ензими, които понастоящем са на пазара на Европейския съюз (ЕС) и които са предназначени да останат на този пазар, както и всички нови хранителни ензими, подлежат на оценяване за безопасност от ЕОБХ и на одобрение чрез списък на Общността на ЕС.