Материали в контакт с храни, ензими и ароматизанти

Начало

инж. Светлана Савова: Оценка на безопасността на хранителния ензим каталаза от генетично модифициран щам Aspergillus niger щам DP-Azw58, извършена от Европейския орган по безопасност на храните

Хранителният ензим каталаза (водороден-пероксид: водороден-пероксид оксидоредуктаза; EC 1.11.1.6) е произведен с генетично модифициран Aspergillus niger щам DP -Azw58 от Danisco US, Inc. Генетичната модификация не поражда опасения във връзка с безопасността. Този хранителени ензим се счита за свободен от жизнеспособни клетки на производствения организъм и неговата ДНК. Предназаначен е за употреба при преработката на яйца. Въз основа на максималните нива на употреба, Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) изчислява експозицията на хранителния ензим – обща органична материя в състояние на суспензия (total organic solids, TOS) до 1 μg TOS/kg телесно тегло (т.т.) на ден при европейското население. Тестовете за генотоксичност не показват причини за заплаха за безопасността. Системната токсичност е оценена чрез 9 -дневно перорално изследване за токсичност при плъхове с многократна доза. Панелът СЕР[1] на ЕОБХ установи ниво без наблюдаван неблагоприятен ефект при най-високата тествана доза от 1 288 mg TOS/kg т.т. на ден. Тази доза, при сравнение с прогнозната хранителна експозиция, води до резултат за граница на експозиция от най-малко 1,3 × 10⁶. При извършеното търсене за сходство между аминокиселинната последователност на хранителния ензим и такава при известни алергени е намерено едно съвпадение. Панелът СЕР счита, че при предвидените условия на употреба рискът от алергична сенсибилизация и реакции чрез експозиция с храната не може да бъде изключен, но вероятността това да се случи се счита за ниска. Въз основа на предоставените данни, Панелът СЕР заключава, че този хранителен ензим не поражда опасения за безопасността при предвидените условия на употреба.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Експертна група на ЕОБХ по материали, предназначени за контакт с храни, ензими, аромати и спомагателни средства за обработка (Panel on Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids, CEP)