Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

Д-Р К.КОЕВ, Д.В.М., Д-Р М.ВАСИЛЕВА: 28 септември – Световен ден за борба с беса

 

На 28 септември 2022 г. ще бъде отбелязан 16-ият Световен ден за борба с беса. Това е събитие, предназначено да бъде приобщаващо, обединяващо хора, организации и заинтересовани страни от всички сектори срещу беса – защото заедно можем да премахнем беса! Имайки предвид тази концепция за заедност и единство, темата за тазгодишния Световен ден за борба с беса е:

Бяс: Едно здраве, нула смъртни случаи

Световният ден за борба с беса е най-голямото събитие в глобалния календар за борба с беса, координирано от Глобалния алианс за контрол на беса (GARC)[1] и се отбелязва от 2007 г. насам всяка година на 28 септември – годишнината от смъртта на Луи Пастьор, френският химик и микробиолог, разработил първата ваксина срещу бяс. Световният ден за борба с беса има за цел да повиши осведомеността, да обедини партньорите за подобряване на усилията за превенция и контрол и да се застъпи за елиминирането на беса в световен мащаб.

Всяка година GARC избира тема, която смята, че е най-подходяща за текущата ситуация и глобалните тенденции за беса, а също и за здравето като цяло. Тазгодишната тема е съсредоточена върху принципа „Едно здраве“, съчетано с напомнянето за основната цел „Нула смъртни случаи до 2030 година“ и факта, че елиминирането на беса при хората е възможно чрез ликвидиране на беса по кучетата. Темата е целенасочено избрана с положително послание, за да подчертае и напомни на световната общност, че елиминирането на беса е възможно, че целта е нула смъртни случаи до 2030 г. и че светът е обединен срещу тази ужасна болест, че има налични инструменти и експертния опит за елиминиране на човешките смъртни случаи от бяс, пренасян от кучета.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] https://rabiesalliance.org/