Д-Р МАДЛЕН ВАСИЛЕВА: ИНФОРМАЦИЯ:Култивирано месо във ферма?! Поставяне на фермерите в центъра на нова технология
Центърът за оценка на риска представя една статия на списанието FoodNavigatior по най-новото развитие и придвижването към пазара на лабораторното (култивирано) месо. Производителите на култивирано месо, които срещат огромна опозиция сред земеделските производители, се опитват да внедрят нова маркетингова стратегия, с която да привлекат фермерите на своя страна, включвайки ги в процеса на производство и по този начин купувайки тяхното одобрение.
Изложеното в статията по никакъв начин не отразява позицията или гледната точка на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Като се стремят да дадат възможност на фермерите да произвеждат култивирано месо във ферми, стартиращите компании искат да поставят фермерите на централно място във веригата за доставки и така да преодолеят тяхната съпротива като ги привлекат на своя страна и включат в бизнеса.
Свързани тагове култивирано месо Земеделие алтернативен протеин Възобновима енергия
Култивираното месо често се разглежда като анатема за традиционните земеделски практики. Но какво, ако може да се произвежда във ферма, от фермери?
Фермерите традиционно са загрижени по отношение разработването на култивираното месо. Неотдавнашен доклад на Кралския селскостопански университет (RAU) в Обединеното кралство установи, че въпреки отвореността към неговите възможности, фермерите в Обединеното кралство са имали много опасения относно въздействието му върху общностите. Бележка по-рано тази година до Европейския съвет предполага, че култивираното месо е опасност за традиционните земеделски практики. В решението си да забрани производството на култивирано месо правителството на Италия цитира фермерите .[1]
Но какво би станало, ако фермерите не приемат култивираното месо като заплаха, а те са тези, които го произвеждат?
Стартиращите предприятия в Холандия и Германия са разработили технология, която има за цел да позволи на фермерите да произвеждат култивирано месо на земята си, като използват изобилието от добитък за клетки и предимството на местния подход.
Въпреки че нито една компания няма регулаторно одобрение в зараждащата се индустрия, и двете имат за цел да помогнат на фермерите да бъдат поставени в центъра на производство на култивираното месо.
Децентрализиране на култивирано месо
Култивираното месо обикновено се прави промишлено. Култивираното месо, произведено във ферми, се прави в по-малки количества, на по-местно ниво. То е, по думите на доклада на RAU, „децентрализирано“.
„Конвенционалното производство на култивирано месо се осъществява в големи биореакторни съдове в индустриален комплекс, подобен на гигафабрика. Цялото производство е централизирано в едно голямо съоръжение. В нашата концепция основното производство на култивирано месо се случва във фермите“, каза Александър Хойер, съосновател и съизпълнителен директор на германския стартъп Meatosys, пред FoodNavigator.
Неговите биореактори тип „включи и пусни“ се помещават в 12,2-метрови транспортни контейнери, които се намират в помещенията на отделни фермери. Компанията покрива само стъпките във веригата на стойността, които се нуждаят от специализирано лабораторно оборудване. Окончателният растеж и диференциация ще се извърши във фермата.
Целият материал можете да прочетете ТУК