Замърсители по хранителната верига

Начало

Д-Р С.ЧЕРКЕЗОВА, ИНЖ. М.ХРИСТОВА, С.САВОВА: СТАНОВИЩЕ на ЦОРХВ относно оценка на риска, свързан с консумация на спанак и рукола с установено съдържание на нитрати над макс. допустимото количество

  1. Въведение

В хода на официалния контрол върху храните, ОДБХ Плевен взема от търговската мрежа проба от пресен спанак, с произход от Гърция и ОДБХ София област взема от оранжерия в гр. Самоков проба от рукола за химичен анализ за съдържание на нитрати. Съгласно издадените от Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ):

  • изпитвателен протокол № 221/15.04.2022 г. съдържанието на нитрати в пресен спанак е 4662 ± 466 mg/kg, при максимално допустимо количество от 3500 mg/kg, съгласно Регламент (ЕО) № 1881/2006[1];
  • изпитвателен протокол № 257/26.04.2022 г. съдържанието на нитрати в рукола е 8958 ± 896 mg/kg, при максимално допустимо количество от 6000 mg/kg.

В тази връзка, БАБХ изиска от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) да изготви становище относно риска за здравето на консуматорите, свързан с консумацията на пресен спанак и рукола, съдържащи установените количества нитрати.

 

  1. Оценка на здравния риск

2.1. Определяне и характеризиране на опасността

Нитратите са азотни съединения, които се срещат естествено в почвата и растенията. Растенията се нуждаят от нитрати, за да изградят протеини. Нитратите се извличат от почвата чрез корените и се разпределят в растенията, където се превръщат в протеинови съединения чрез фотосинтеза. Излишните количества нитрати се съхраняват в зелените части на растенията. Поради това, култури като салати, марули, рукола и спанак обекновено съдържат високи концентрации на нитрати.

Нитратите се използват в селското стопанство за наторяване с минерални торове, както и хранително-вкусовата промишленост като добавки в храните (консерванти).

Нитратите от почвата могат да попаднат в подпочвените води чрез повърхностния и подпочвен отток при валежи, откъдето попадат в питейната вода. Нивата на нитрати в подпочвената и питейната вода могат да бъдат значителни в зависимост от преобладаващия вид използване на земята.

Спанакът (Spinacea oleraceae) е богат на витамини и минерали листен зеленчук и принадлежи към семейство лободови (Chenopodiaceae).  Той се консумира в суров вид или термично преработен. Високите нива на азот, прилаган при производството на спанак могат да доведат до значително натрупване на нитрати в листата.

Руколата (Eruca sativa) е едногодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство кръстоцветни (Brassicaceae). Поради леко киселия си вкус се използват почти само като добавка към други салати или зеленчуци. Използва се и като топинг за пица или към ястия с паста. Руколата е с високо съдържание на витамин С, но има и сравнително високо съдържание на нитрати - концентрации до 5000 mg/kg не са необичайни.

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент (ЕО) № 1881/2006 на Комисията от 19 декември 2006 година за определяне на максимално допустимите количества на някои замърсители в храните.