Анализ на данните от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS)

Начало

Д-р Бранимир Канакидис: Данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) за периода 05.06-12.06.2020г.

 

Епизоотична обстановка в България, съседни страни и ЕС

 

През периода 05.06-12.06.2020 г г, по данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) са регистрирани следните заболявания: африканска чума по домашните свине (A.S.F.) в Полша и Румъния; африканска чума по дивите свине (A.S.F.W.B.) в Естония, Унгария, Полша, Латвия, Литва, Румъния и Словакия; високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици (H.P.A.I.) в Унгария и България; инфекциозна анемия по сьомгата (I.S.A.) в Норвегия; инфекциозна анемия по конете (E.I.A.) в Румъния и бяс (RABIES) в Молдова.

България е докладвала само 1 първично огнище на високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици. Румъния е докладвала 8 първични огнища на африканска чума по домашните свине, 10 първични огнища на африканска чума по дивите свине и 3 първични огнища на инфекциозна анемия по конете. В Унгария епизоотичната обстановка се подобрява, докладани са 56 вторични огнища на африканска чума по дивите свине и 2 вторични огнища на високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици. В Полша картината е подобна и са докладвани 29 първични огнища на африканска чума по дивите свине и 1 първично огнище на африканска чума по домашните свине.

Целият материал можете да прочетете ТУК: