Зоонози

Начало

Д-р Дора Петлова: огнища на Кърлежов енцефалит (TBE) в Североизточна Италия, разкрити чрез комбинирано откриване на вируса в кърлежи, серологично изследване на кози и заразени хора

 

Настоящата информация отразява основните акценти от проучване на екип от учени от Италия и Германия, публикувано в началото на 2020 г., в Emerging Microbes & Infections.


Авторите проучват пренасяния от кърлежи вирусен енцефалит, наричан кърлежов енцефалит (Tick-borne encephalitis - TBE), който представлява тежко зоонозно неврологично заболяване, ендемично в североизточна Италия от 1992 г. Те проследяват регистрираното рязко увеличение на честотата на TBE в провинция Тренто (Trento) от 2012 г., въпреки усилията за ваксинация.

Кратка информация за болестта

Екипът от учени описва кърлежовия енцефалит като нововъзникваща, пренасяна с кърлежи зооноза, характеризираща се с тежки остри и хронични неврологични признаци при хората. Причинителят на TBE е едноверижен РНК вирус, от семейството Flaviviridae, принадлежащ към групата на вирусите, пренасяни чрез кърлежи на бозайниците.

Учените посочват, че вирусът на кърлежовия енцефалит (TBEV) има три основни подтипа: европейски (TBEV-Eu), сибирски (TBEV-Sib) и далекоизточен (TBEV-FE), които имат различни компетентни вектори, различно географско разпространение в цяла Европа и Азия и различна патогенност за хората. По данни на други автори , , наскоро са идентифицирани два допълнителни подтипа, байкалски (TBEV-Bkl) и хималайски (TBEV- Him). Европейският подтип, който е най-слабо вирулентният подтип (смъртност <2%), е ендемичен в селските и залесените райони на Централна, Източна и Северна Европа и основният му вектор са кърлежите от вид Ixodes ricinus.


Разпространение на заболяването в провинция Тренто, Италия

 


Фигура 1. (А) Карта на провинция Тренто, отчитаща местоположенията на (1) местата за вземане на проби от кърлежи; (2) на фермите, предоставящи проби от серум на кози; (3) от случаите на ТБЕ при хора. По-плътните линии маркират границите между долините.
(В) Карта на Италия, показваща местоположението на провинция Тренто в рамките на Тривенето.

Целият материал можете да прочетете ТУК