Д-р СВЕТЛАНА ЧЕРКЕЗОВА: Становище на ЦОРХВ относно здравния риск за потребителите, свързан с установено наднормено съдържание на олово в диворастящи трюфели с произход от България
- Токсикологични характеристики на оловото
Оловото представлява сериозна опасност за човешкото здраве и е типичен хроничен токсин. Острата токсичност на оловните соли при експериментални животни е ниска (LD50[1] по-големи от 2000 mg олово/kg телесно тегло (т.т.).
Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира оловото и оловните съединения като възможни карциногени за хората (група 2А).
През 2010 г., Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) оцени здравните рискове за хората от излагане на олово и определи като критични за здравето следните неблагоприятни ефекти:
- невротоксичност при малки деца;
- сърдечно-съдови разстройства и нефротоксичност при възрастните.
За всеки критичен здравен ефект е установена токсикологична референтна доза за прием на олово, наречена BMDL (долна граница с 95% доверителност на бенчмарк дозата), както е посочено в таблица 1.
Таблица 1: Референтни дози (BMDL) за прием на олово с храни, установени от ЕОБХ
Критичен здравен ефект |
Възрастова група от населението |
BMDL (μg/kg т.т./ден) |
Невротоксичност |
Деца |
BMDL01 0,50 |
Нефротоксичност |
Възрастни |
BMDL10 0,63 |
Сърдечно-съдови разстройства |
Възрастни |
BMDL01 1,50 |
Целият материал можете да прочетете ТУК