Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

Д-р СВЕТЛАНА ЧЕРКЕЗОВА: Становище на ЦОРХВ относно оценка на риска за здравето на консуматори, които приемат хранителни добавки, съдържащи в състава си етерични масла

Българската агенция за безопасност на храните изиска от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) да изготви становище с оценка на риска за здравето на консуматори, които приемат хранителни добавки, съдържащи в състава си етерични масла (напр. етерично масло от лавандула, евкалипт, грейпфрут, мащерка и риган), както и относно здравния риск, свързан с използването на българско розово масло като ароматизант в храни.

            Ароматизиращите продукти се определят от действието им върху човешките сетива. Оптималната реакция често се случва при изключително ниски нива на експозиция. Концентрациите на отделни ароматизиращи съставки, добавени към храната, са почти без изключение от порядъка на под 0,1%, като по-голямата част са под 0,001%.

            Етеричните масла са дестилирани продукти, за разлика от екстрактите. Те са силно концентрирани производни, извлечени от различни части на растенията; листа, клонки, цветове, плодове, семена, кора, корени и т.н. Например:

  • За производството на 1 кг розово масло са необходими 2500 - 4000 кг розови листенца.
  • За да се получат 15 мл етерично масло от лавандула са необходими 1,4 кг прясна лавандула.
  • Една капка етерично масло е еквивалентна на 15 - 40 чаши чай или до 10 чаени лъжички тинктура.
  • Една капка етерично масло от мента е еквивалентно на 26 чаши ментов чай.

Поради това, етеричните масла трябва да се използват внимателно, умерено и с мярка.

Регламент (ЕО) № 1334/2008[1] се отнася за ароматизанти и за хранителни съставки с ароматични свойства. Определението за ароматизанти е дадено в член 3, параграф 2, буква „а“ от Регламент (ЕО) № 1334/2008 като продукти, които:

  • не са предназначени за консумация като такива, а се влагат в храни, за да им придадат мирис и/или вкус; и
  • се състоят от една или повече от следните 6 категории: ароматични вещества, ароматични препарати, термично преработени ароматизанти, пушилни ароматизанти, ароматични прекурсори или други ароматизанти или смеси от тях;
  • могат да съдържат добавки в храните и хранителни съставки (член 3, параграф 4 от Регламент (ЕО) № 1334/2008).

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент (ЕО) № 1334/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 година относно ароматизантите и определени хранителни съставки с ароматични свойства за влагане във или върху храни и за изменение на Регламент (ЕИО) № 1601/91 на Съвета, регламенти (ЕО) № 2232/96 и (ЕО) № 110/2008 и Директива 2000/13/ЕО, OB L 354, 31.12.2008г., стр. 34-50.