Д-р СВЕТЛАНА ЧЕРКЕЗОВА: Становище на ЦОРХВ: Оценка на риска относно допустимостта за влагане на семена от африканското дърво Griffonia simplicifolia (Vahl ex DC) Baill в състава на хранителни добавки
Българската агенция за безопасност на храните изиска от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) да изготви становище с оценка на риска относно допустимостта за влагане на семена от африканското дърво Griffonia simplicifolia (Vahl ex DC) Baill в състава на хранителни добавки.
В постъпилото запитване се посочват два отделни продукта:
- веществото 5-hydroxy-L-tryptophan (5-HTP) и
- семена от африканското дърво Griffonia simplicifolia (Vahl ex DC) Baill (т. нар. африкански черен боб).
Веществото 5-hydroxy-L-tryptophan (5-HTP) е аминокиселина. То се получава чрез екстракция с разтворител от семена на Griffonia simplicifolia (Vahl ex DC) Baill. Продуктът се предвижда да се използва като съставка в хранителни добавки. Този компонент (5-HTP) на семената от Griffonia simplicifolia (Vahl ex DC) Baill няма история да е бил използван за консумация от човека в значителна степен в рамките на Съюза преди 15 май 1997 г. Поради това, веществото 5-HTP се счита като нова храна, по-специално като нова хранителна съставка по реда на Регламент (ЕС) 2015/2283[1].
Семената на Griffonia simplicifolia не се определят като нова храна по смисъла на Регламент (ЕС) 2015/2283. От тук, неправилно се разбира, че ексрахираното от тях вещество 5-HTP, също трябва да се счита, че има история на потребление в рамките на Съюза преди 15 май 1997 г.
Семената на растението Griffonia simplicifolia (Vahl ex DC) Baill. са включени в Сборника[2] на ЕОБХ с растенията, за които е докладвано, че съдържат вещества от естествен произход, които е възможно да предизвикат загриженост във връзка с човешкото здраве, когато се използват в храни или хранителни добавки. В този Сборник са изброени растенията, които могат да бъдат опасни и за които в Европейския съюз няма извършена оценка дали са подходящи или не са подходящи за влагане в храни/хранителни добавки.
Целият материал можете да прочетете ТУК