Замърсители по хранителната верига

Начало

ЕКИП ЦОРХВ: Становище на ЦОРХВ относно оценка на риска за здравето на кърмачета, свързан с консумация на инстантни оризови каши с установено съдържание на неорганичен арсен

  1. Въведение

В хода на официалния контрол върху храните Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е взела проби от храни за кърмачета (каши), произведени на оризова основа, за химичен анализ.  Съгласно представените Изпитвателни протоколи, издадени от Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ, е установено съдържание на неорганичен арсен (iAs) в:

  • „ХИПП“ био каша ориз (100% ориз) - 0.086 ± 0.010 mg/kg (Изпитвателен протокол № 389/27.05.2021 г.) и
  • оризова инстантна каша „Слънчо“ (37.8% ориз) - 0.057 ± 0.007 mg/kg (Изпитвателен протокол № 403/27.05.2021 г.),

при норма за съдържание на iAs в „ориз, предназначен за производство на храни за кърмачета и малки деца“ от 0.1 mg/kg (Регламент (ЕО) № 1881/2006[1]).

В тази връзка, БАБХ изиска от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) да изготви становище относно риска за здравето на кърмачета, свързан с консумацията на посочените оризови каши, съдържащи установените количества iAs.

 

  1. Оценка на здравния риск

2.1. Определяне и характеризиране на опасността

            Арсенът е повсеместно разпространен металоид, който се среща в околната среда в резултат на естествени процеси, както и на антропогенната дейност на хората. В околната среда арсенът обикновено се среща като петвалентен арсен (арсенат) и тривалентен арсен (арсенит), в неорганични и в органични форми. В естествените подземни води арсенът обикновено се появява в неорганични форми.

Неорганичният арсен е силно токсичен и се класифицира от Международната агенция за изследване на рака на СЗО като канцероген за човека (група 1) въз основа на достатъчно епидемиологични проучвания при хора. Неорганичният арсен причинява рак  на пикочния мехур, белите дробове, кожата и вероятно на бъбреците, белите дробове и черния дроб. Хроничното излагане на iAs също е свързано с различни неракови ефекти при хората, като недостатъчност на периферната кръвоносна система, сърдечно-съдови, белодробни, имунологични и неврологични увреждания. Всички тези ефекти, обаче, са проучени само при възрастни хора (над 18-годишна възраст).

Оризът е растение, което може да съдържа голямо количество iAs. Той се култивира при анаеробни условия (под вода и при липса на кислород). Наводняването на оризовите полета води до повишаване на количествата арсен в почвата. Тъй като, iAs има тенденция да се натрупва във външните слоеве на оризовото зърно, концентрацията му в крайния продукт – ориз за консумация, зависи до голяма степен и от приложената технологична обработка на зърната ориз.

Оризът е храна, която съдържа важни хранителни вещества, като протеини, витамини, минерали и фибри. Поради това, той трябва да бъде част от балансираната диета, особено при деца. Освен това, той не съдържа глутен и е подходящ за хора, които имат непоносимост към глутен.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент (ЕО) № 1881/2006 на Комисията от 19 декември 2006 година за определяне на максимално допустимите количества на някои замърсители в храните, ОВ специално българско издание: глава 13 том 058 стр. 3 – 22.