ИНЖ. ДАНИЕЛА НОВАКОВА:ИНФОРМАЦИЯ във връзка със становище на Фр. агенция за безопасност на храните, околната среда, труда и здравето относно оценка на хранителни добавки, съдържащи Garcinia cambogia
Френската агенция за безопасност на храните, околната среда, труда и здравето (ANSES) публикува на своя официален уебсайт становище от експертна оценка, придружено от предупреждение със заглавие „Не консумирайте хранителни добавки, съдържащи Garcinia cambogia“. Оценката е проведена въз основа на данни, събрани чрез френската система за хранителна бдителност (French nutrivigilance system) [1].
Френската агенция идентифицира случаи на тежки нежелани ефекти, включително фулминантен хепатит[2], както и чернодробни, психични, храносмилателни (панкреатит), сърдечни и мускулни увреждания, съобщени от френски, европейски и северноамерикански източници, и подкрепени с литературен преглед. Между 2009 г. и март 2024 г. във френската система за хранителна бдителност са регистрирани 38 (тридесет и осем) случая на нежелани реакции. Установени са и лекарствени взаимодействия, които могат да увеличат токсичността или да намалят ефективността на медикаменти. Рисковите групи включват пациенти с психични разстройства, панкреатит, хепатит, кардиометаболитни заболявания или такива на лечение с медикаменти, влияещи на чернодробната функция. Тежки реакции обаче са докладвани и при лица без предишна медицинска история. Въз основа на тези данни ANSES препоръчва цялостно избягване на хранителни добавки, съдържащи Garcinia cambogia.
Изложеното в материала не отразява позицията или гледната точка на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Публикуваната информация има за цел да запознае заинтересованите институции и лица с оценката на ANSES по отношение на безопасността на хранителни добавки, съдържащи Garcinia cambogia.
- Въведение
Френската агенция за безопасност на храните, околната среда, труда и здравето започва разследването на 31 март 2020 г., като целта е да се оценят рисковете, свързани с консумацията на хранителни добавки, съдържащи Garcinia cambogia (Garcinia cambogia Desr.), растение традиционно използвано в Азия като подправка за кулинарни ястия, както и за медицински цели. В някои страни от Европейския съюз растението се влага в хранителни добавки.
Екстрактите от Garcinia cambogia се съдържат в хранителни добавки, насочени към отслабване, като свойствата се дължат на хидроксилимонената киселина (HCA), присъстваща в перикарпа на плода. Към настоящия момент Европейският орган по безопасност на храните (EFSA/ЕОБХ) извършва научна оценка на НСА, съгласно процедурата, предвидена в член 8 от Регламент (ЕО) № 1925/2006[3]. Процесът на оценяването все още не е приключил.
През 2019 г. ANSES получава доклад за случай на фатален фулминантен хепатит, свързан с консумацията на хранителна добавка, съдържаща Garcinia cambogia. Поради тежестта на нежеланите реакции и вероятната свързаност на продукта със симптомите, становището е публикувано на интернет страницата на ANSES.
От въвеждането на системата за хранителна бдителност през 2009 г. до този момент, на вниманието на ANSES са били представени 38 (тридесет и осем) съобщения за нежелани реакции, вероятно свързани с консумацията на хранителни добавки, съдържащи Garcinia cambogia .
В Съединените щати и Канада, няколко години след пускането на пазара на многокомпонентни продукти, съдържащи Garcinia cambogia Desr, са докладвани съобщения за чернодробни, мускулни, сърдечни и понякога сериозни неврологични увреждания. Това е причината през 2009 г. Агенцията по храните и лекарствата на Съединените американски щати (FDA) да поиска изтеглянето на Garcinia cambogia от състава на тези продукти.
Във Франция, Националната агенция за безопасност на лекарствата и здравните продукти (ANSM) въвежда през 2012 г. пълна забрана за използването на Garcinia cambogia като лекарство.
Целият материал можете да прочетете ТУК