ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА И ДОЦ. Д-Р ИЛИЯН КОСТОВ: СТАНОВИЩЕ на ЦОРХВ свързано с безопасността на веществото хорденин при употребата на хранителни добавки
- Въведение
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), на основание чл. 79, ал. 7 от Закона за храните, е поискала от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) да предостави научно становище относно безопасността при влагане на веществото хорденин (hordenine) в хранителните добавки. В полученото искане се съобщава за уведомление от Полша, постъпило чрез Мрежата за предупреждение и сътрудничество, за предлагане на пазара на хранителна добавка xорденин. В Полша употребата на хорденин в хранителни добавки е забранена поради недоказаната безопасност на веществото. Поради същата причина той е включен в списъка на „Забранените съставки на хранителните добавки на Министерство на отбраната“ на САЩ.
- Методология
Използваната методология в становището за оценка на риска на Хорденин при употребата му в хранителни добавки е въз основа на данни от научната литература, относно безопасността на веществото хорденин, оценка на безопасността на международни организации и законодателството в областта на храните в Европейския съюз (ЕС).
- Законодателство
3.1. Международно законодателство – трети страни
Съгласно Федераления закон за храните, лекарствата и козметиката (Federal Food, Drug, and Cosmetic Act) на САЩ, продуктите, предназначени за диагностициране, лечение, смекчаване или предотвратяване на заболявания, са лекарства и са предмет на изискванията, които се прилагат за лекарствата, дори ако са етикетирани, като хранителни добавки и обикновено изискват предварително одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ. Администрацията по храните и лекарствата, публикува предупредителни писма до множество компании за продажба на фалшифицирани хранителни добавки, за които FDA не е получила необходимите уведомления преди пускане на пазара[1].Отдела по хранителни добавки на Министерство на отбраната на САЩ, включва хорденин в списъка на забранените хранителни добавки.[2]
3.2. Европейско законодателство
На Европейско ниво общите разпоредби за растителните хранителни добавки са хармонизирани с Директива 2002/46/EO. А Регламент (ЕО) № 1925/2006 посочва забранените за влагане растителни вещества в състава на хранителните добавки. Въпреки това, тъй като критериите за състава по отношение на растителните продукти все още не са хармонизирани, все още може да се прилагат специални национални правила. Пълна хармонизация е осигурена само за витамините и минералите. Относно растителните вещества, влагани в хранителните добавки, някои държави членки имат специфични правила, например положителни и/или отрицателни списъци с растителни вещества.
През 2012 г. Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ), публикува „Компендиум на растителните продукти, за които се съобщава, че съдържат естествено срещащи се вещества, пораждащи евентуален риск за човешкото здраве, когато се използват в храни и хранителни добавки“[3], който разглежда растенията, които фигурират в отрицателен списък или подлежат на ограничена употреба (напр. максимално ниво или разрешени само определени части) в поне една европейска държава членка. Компендиумът няма правна или регулаторна сила по отношение на правната класификация на продукти или вещества. Липсата на даден ботанически вид в Компендиума не може да се тълкува така, сякаш в този вид липсват съединения, опасни за човешкото здраве. Hordeum vulgare L. е вписан в приложение Б на Компендиума, в който са посочени растенията, за които има налични данни, но няма индикация за опасни вещества или неблагоприятни ефекти [7].
- Регламент (ЕО) № 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета от 28 януари 2002 година за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните (OJ L 31, 1.2.2002, p. 1–24) По смисъла на Регламента, понятието „храна“ е всяко вещество или продукт, независимо дали е преработен или не, частично преработен или непреработен, който е предназначен за, или основателно се очаква да бъде приеман от хора. Храната, която не е безопасна се определя като вредна за здравето или като негодна за консумация от човека.
- Директива 2002/46/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 10 юни 2002 година за сближаване на законодателствата на държавите-членки по отношение на добавките към храни (OB L 183, 12.7.2002 г., стр. 51 – 57). Съгласно Директивата, хранителните добавки означават храни, които са предназначени да допълват нормалния хранителен режим и които представляват концентрирани източници на хранителни вещества или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, самостоятелно или в комбинация, дозирани под формата на капсули, дражета, таблетки, хапчета и други подобни форми, пакетчета с прах, ампули, шишенца с капкомери и други подобни форми на течности и прахове, които са предназначени да се приемат в малки премерени количества.
- Регламент (ЕО) № 1925/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 20 декември 2006 година, относно влагането на витамини, минерали и някои други вещества в храните (OB L 404, 30.12.2006г., стр. 26 – 38). Приложение III, част А към Регламент (ЕО) № 1925/2006, посочва забранените за влагане растителни вещества от растения в състава на хранителните добавки.
- Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни, за изменение на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета и на Регламент (ЕО) № 1852/2001 на Комисията (OB L 327, 11.12.2015г., стр. 1 - 22). Съгласно Член 6, параграф 2 от Регламента в състава на хранителните добавки не е допустимо влагането на нови храни, които не са включени в Списъка на разрешените нови храни.
Целият материал можете да прочетете ТУК
[1] https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-sends-warning-letters-multiple-companies-illegally-selling-adulterated-dietary-supplements
[2] https://www.opss.org/dod-prohibited-dietary-supplement-ingredients
[3] Compendium of botanicals reported to contain naturally occuring substances of possible concern for human health when used in food and food supplements. EFSA Journal 2012; 10(5):2663 [60 pp.]. doi: http://dx.doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2663