ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: Информация относно уведомление за ядки на Canarium ovatum Engl., като традиционна храна от трета държава съгласно член 14 от Регламент (ЕС) № 2015/2283
Във връзка с подадено уведомление до Европейската комисия (ЕК) от компанията DOMENICODELUCIA SPA (Италия) по реда на член 14 от Регламент (ЕС) № 2015/2283[1], за пускане на пазара на ядки на Canarium ovatum Engl., като традиционна храна от трета държава и в съответствие с член 15, параграф 2 от посочения Регламент, Европейската комисия е отправила питане до Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), дали има надлежно обосновани възражения относно безопасността при пускането на пазара на Европейския съюз (ЕС) на традиционната храна. Традиционната храна се състои от ядки на Canarium ovatum Engl., които според заявителя са консумирани повече от 25 години във Филипините. Заявителят предлага традиционната храна за пускане на пазара на Европейския съюз (ЕС) изсушена и с черупки, които трябва да бъдат отстранени преди консумация. ЕОБХ счита, че наличните данни за състава и историята на употреба на традиционната храна не пораждат опасения за безопасността и не повдига възражения относно безопасността на при пускането на пазара на традиционната храна (ядки на Canarium ovatum Engl.) в рамките на ЕС.
На 28 март 2019 г. DOMENICODELUCIA SPA (Италия) подава уведомление, съгласно член 14 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за пускане на пазара на ЕС на филипински ядки, като традиционна храна от трета държава.
На 13 декември 2021 г. Европейската комисия препраща уведомлението до ЕОБХ в съответствие с член 15, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за предоставяне на евентуални надлежно обосновани възражения в съответствие с член 15, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2015/2283, относно безопасността на традиционната храна от трета държава.
Традиционната храна се състои от ядки на Canarium ovatum Engl. (семейство Burseraceae). Според онлайн базата данни Plants of the World [2], Canarium ovatum Engl. е общоприето научно наименование. Основни имена са Java бадеми, пили ядки или филипински ядки. Дърветата растат във Филипините, а плодовете им са с дължина от 4 до 7 сантиметра, с диаметър от 2 до 4 сантиметра и тегло от 15 до 45 грама. Кожата е гладка и тънка и става лилаво-черна, когато плодът узрее. Пулпата съдържа твърда вътрешна част, която се състои от черупка, семенна обвивка и ядро.
Плодовете се берат ръчно от дърветата, когато са добре узрели (цветът на кожата им е почти черен) в сезона на прибиране на реколтата, който продължава от май до октомври. След прибиране на реколтата плодовете се сортират, като се отстраняват неподходящите и/или неузрелите плодове. Накисват се във вода, докато пулпата стане мека, след което се отстранява от ядките. Ядките се изплакват обилно с вода, за да се отстрани слизестият материал, прилепнал към черупката. Накрая ядките се сушат на слънце, докато се постигне водно съдържание от 4-5% и водната активност под 0,70 при 25°C.
Заявителят е предоставил сертификати от анализи на пет партиди от традиционната храна. ЕОБХ отбелязва различни микробиологични показатели между партидите. Някои от партидите не отговарят на предложените спецификации за „Влага“ и „Водна активност“. Предоставените сертификати от анализ на пестициди на пет проби от традиционната храна, показват съдържание на пестициди под границата на откриване на метода.
Целият материал можете да прочетете ТУК
[1] Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни, за изменение на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета и на Регламент (ЕО) № 1852/2001 на Комисията
[2] https://powo.science.kew.org/