ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: Становище на ЕОБХ относно безопасността на екстракт от корен на Eurycoma longifolia (Tongkat Ali) като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283
По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността на екстракт от корен на Eurycoma longifolia (Tongkat Ali), като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283[1]. Новата храна е стандартизиран воден екстракт, приготвен от изсушени смлени корени на Tongkat Ali (Eurycoma longifolia Jack). Заявителят е предложил новата храна да се използва като хранителна добавка в количества до 200 mg/ден. Целевата популация е възрастното население, с изключение на бременни и кърмещи жени. Новата храна съдържа гликосапонини (40–65%) и еурикоманон (0,8–1,5%). Панелът NDA заключава, че новата храна има потенциал да предизвика увреждане на ДНК, което поражда безпокойство и нейната безопасност не е установена независимо от условията на употреба.
Въведение
На 9 август 2016 г., компанията Biotropics Malaysia Berhad, подава искане до Агенцията по стандарти на храните на Обединеното кралство в съответствие с Регламент (ЕО) № 258/97[2], за пускане на пазара на Европейския съюз (ЕС) на екстракт от корен на Eurycoma longifolia (Tongkat Ali), като нова храна.
Съгласно член 35, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2015/2283, всяко искане за пускане на нова храна на пазара в рамките на Съюза, подадено до държава членка в съответствие с член 4 от Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета относно нови храни и нови хранителни съставки и за които окончателно решение не е взето преди 1 януари 2018 г., се разглежда като заявление, подадено съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283.
На 2 май 2018 г., в съответствие с член 10, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2015/2283, Европейската комисия е поискала от ЕОБХ да предостави научно становище, като извърши допълнителната оценка на екстракт от корен на Eurycoma longifolia (Tongkat Ali), като нова хрна.
Новата храна, предмет на заявлението, е стандартизиран воден екстракт, приготвен от изсушени смлени корени на Tongkat Ali (Eurycoma longifolia Jack), които принадлежат към семейство Simaroubaceae.
Новата храна попада в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283, член 3, параграф 2, буква а) (iv): храна, съставена, изолирана или произведена от растения или части от тях. Заявителят предлага да бъде използвана като хранителна добавка. Целевата популация е възрастното население, с изключение на бременни и кърмещи жени.
Идентичност на новата храна
Новата хрна, наречена от заявителя „Tongkat Ali Root Extract“ е стандартизиран воден екстракт, получен от изсушени смлени корени на растението Eurycoma longifolia Jack. Това е прах, съдържащ главно полизахариди (30–55%) и гликосапонини (40–65%).
Растението произхожда от страни, като Индонезия, Малайзия, Виетнам, а също и Камбоджа, Мианмар, Лаос и Тайланд.
Производствен процес
Като източник на материал служат сушените корени на дива E. Longifolia, върху които се прилга процес на екстракция с пречистена гореща вода. Филтрираният екстракт се концентрира чрез изпаряване, стерилизира се и се суши. След това, продуктът се смила на фин прах и се пакетира. Панелът NDA счита, че производственият процес е достатъчно добре описан.
Целият материал можете да прочетете ТУК
[1] РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни, за изменение на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета и на Регламент (ЕО) № 1852/2001 на Комисията (OB L 327, 11.12.2015г., стр. 1—22); https://eur-lex.europa.eu/legal-content/bg/TXT/?uri=CELEX%3A32015R2283
[2] РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета от 27 януари 1997 година относно нови храни и нови хранителни съставки;