ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Анализ на данните, получени от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи, касаещи наличието на индустриални замърсители и замърсители от околната среда
Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е създадена от Европейската комисия (ЕК) и представлява мрежа от звена за контакт в държавите членки на Европейския съюз (ЕС), Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) и трети държави, за бърз обмен на информация в случаите, когато храни и фуражи представляват пряк или косвен риск за здравето на хората, животните и околната среда.
Анализът на данните, получени от RASFF, касаещи наличието на индустриални замърсители и замърсители от околната среда за периода 01 януари – 31 декември 2024 г., показва че общият брой нотификации за периода е 158 в категорията „храни“ (2,9% от общия брой).
От всички нотификации получени от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи за разглеждания период, в 58 нотификации рискът е определен като „сериозен“, в 20 от нотификациите рискът „не е сериозен“. В 49 нотификации е определен „потенциално сериозен риск“, 30 са с „потенциален риск“ и в една от тях няма риск..
Разпределението на степента на риск при нотификациите за 2024 г. е показано на фигура 1.
Фиг. 1 Разпределение на броя нотификации според степента на риск
Според вида на нотификациите разпределението е следното:
- Нотификация за предупреждение [1]– 48 бр.;
- Нотификация за информация за насочване на вниманието [2]– 46 бр.;
- Нотификация за информация, която изисква проследяване [3]– 43 бр.;
- Нотификация за отхвърляне на границата [4]– 8 бр.
В категорията храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „масла и мазнини“ – общо 28 бр., следвани от „готови ястия и закуски“ – общо 22 бр.
Останалите нотификации, касаещи храни, се разпределят както следва:
- масла и мазнини – 28 бр.;
- готови ястия и закуски – 22 бр.;
- зърнени храни и хлебни изделия – 15 бр.;
- билки и подправки – 14 бр.;
- други храни – 10 бр.;
- плодове и зеленчуци – 10 бр.;
- какао и какаови продукти – 8 бр.;
- сладкарски изделия – 6 бр.;
- двучерупчести мекотели и продукти от тях – 6 бр.;
- диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни – 5 бр.;
- ракообразни и продукти от тях – 2 бр.;
- риба и рибни продукти – 2 бр.
Целият материал можете да прочетете ТУК