ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Рециклираните отпадъчни води в селското стопанство: риск за здравето от патогени по плодовете и зеленчуците
По мнението на експерти в Германия, рециклираните отпадъчни води не трябва да се използват за напояване на пресни земеделски продукти, които се консумират сурови и растат в досег с почвата, като марули, моркови, ягоди или пресни билки. Препоръките на Германският федерален институт за оценка на риска (BfR) са във връзка с патогенните вируси и паразити, които могат да попаднат върху или в растенията по този път. Поради непълнотата на наличните данни, окончателна оценка на риска все още не може да бъде направена. Въпреки това има доказателства, че някои вируси и едноклетъчни паразити (протозои) могат да причинят заболявания чрез сурови плодове и зеленчуци, въпреки влиянието на околната среда. „Рециклираните отпадъчни води в селското стопанство представляват ново предизвикателство за безопасността на храните“, казва президентът на BfR професор д-р Андреас Хенсел. „За да намалим възможно най-много патогените, имаме нужда от много добри методи за откриване и третиране.“
Изменението на климата, непредсказуемите метеорологични условия и сушите изчерпват водните ресурси в Германия и Европа. За да се противодейства на този процес, Регламент (ЕС) 2020/741[1] определя минимални изисквания за използването на рециклирани отпадъчни води за селскостопанско напояване. Регламентът на Европейския съюз (ЕС) за повторното използване на водата ще се прилага от 26 юни 2023 г. и има за цел да защити околната среда и здравето на хората и животните. BfR е оценил възможните рискове за здравето от използването на рециклирана отпадъчна вода за напояване на хранителни продукти на растителна основа, по отношение на определени патогенни вируси и протозои. Особено внимание е обърнато на плодовете и зеленчуците, които могат да се консумират сурови, тъй като те не се подлагат на преработка (най вече нагряване) и патогените не могат да бъдат редуцирани или унищожени.