Материали в контакт с храни, ензими и ароматизанти

Начало

ИНЖ. СВЕТЛИН СТЕФАНОВ: Метод за извличане на протеин Рубиско от листата на домата

 

Рибулоза-1,5-бифосфат карбоксилаза оксигеназа (Ribulose-1,5-bisphosphate carboxylase/oxygenase (RuBisCO) е ензим с ключова роля във фотосинтезата. Този протеин се намира във всяко листо на всяко зелено растение, често в значителни количества.

Изследователи от университета Вагенинген (Wageningen University & Research - WUR) в Нидерландия са първите в света, които извличат протеина RuBisCO от листа на доматите, които са основен страничен продукт в оранжерийното и полско растениевъдство. Според публикуваната информация[1] методът, който са използвали е подобен на методите, разработени за извличане на RuBisCO от листа от захарно цвекло и различни култури като боб, грах. Изследователите са проучили и възможността да се премахне и токсина хидрокситоматин, който се съдържа в листата на доматите. Резултатът е протеинов прах с висока стойност, който не съдържа токсини.

 Мащабното прилагане на този процес ще увеличи източниците на растителни протеини, допринасящи за устойчиво снабдяване с храна за глобално нарастващото население. Това, също ще подпомогне ускоряването на прехода към хранене с повишен прием на храни от растителен произход в развитите страни.

Процесът на извличане е физически, а не химически и води до получаване на висококачествена хранителна протеинова съставка, която е много функционална. Подчертано е нейното желиращо свойство.

Протеинът RuBisCO, получен от захарно цвекло и водна леща, в момента преминават процедура за разрешаване като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283[2], което показва, че такава протеинова съставка е подходяща за прилагане в храни. 

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1]https://www.wur.nl/en/Research-Results/Research-Institutes/food-biobased-research/show-fbr/Extracting-high-value-Rubisco-protein-from-tomato-leaves-WUR-researchers-show-that-its-possible.htm
[2] Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни, за изменение на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета и на Регламент (ЕО) № 1852/2001 на Комисията, OJ L 327, 11.12.2015, стp. 1–22