Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, Д.В.М.Н, Д-Р МАДЛЕН ВАСИЛЕВА: НАУЧНО СТАНОВИЩЕ: Оценка на риска от пренасяне и разпространение на вируса на Африканската чума по свинете от кръвосмучещи насекоми в Р. България

Африканската чума по свинете (АЧС) е инфекциозна и силно заразна вирусна болест по домашните и дивите свине с пандемично разпространение след 2007 г. и до момента, обхващащо три кон5тинента – Европа, Африка и Азия с над 61 засегнати държави.

  1. Етиологичен агент

Етиологичният агент е вирусът на африканската чума по свинете (ASFV), принадлежащ към семейство Asfarviridae. ASFV е голям вирус с икосаедрична симетрия и диаметър на вириона от 200 nm. Вирусният геном е двуверижна ДНК (11, 12). Според данни от Pietschmann et al. (32) щамовете на вируса по свинете, които са причинили сегашната Евразийска епидемия, обикновено са високопатогенни и причиняват остри заболявания при експериментални условия при диви и домашни свине. Въпреки това, много малки дози от вируса, които не причиняват клинични симптоми при диви свине или домашни свине, могат да причинят асимптомно разпространение и вирусно носителство. От епидемиологична гледна точка, асимптоматичното носителство на ASFV от диви свине представлява допълнителна заплаха под формата на продължителна болест, без никакви признаци, с които да се познае наличието на болестта.

 

  1. Исторически бележки

Африканската чума по свинете е открито за първи път в Кения през 1920-те години. Първият случай на разпространение на вируса на АЧС на европейския континент е бил открит през 1957 г., когато болестта е била въведена в Португалия. След това вирусът проникнал в Испания и оттам се разпространил в други европейски страни, както и в Южна Америка и Карибите. През 1990-те години вирусът е преодолян и разпространението му е териториално ограничено до африканските страни южно от Сахара и до Сардиния в Европа (35).

През 2007 г. вирусът се появява за втори път в Европа, след като е въведен в Грузия. Това е причина за разпространението на вируса в Руската федерация в други източноевропейски страни. В Полша вирусът на африканската чума по свинете беше открит през февруари 2014 г., в Литва през януари 2014 г. в Латвия през юни 2014 г. и в Естония през септември 2014 г.

През 2017 г. вирусът е открит в Чехия и Румъния, а през 2018 г. е открит в Унгария за първи път (11,29, 30) и в България. Броят на случаите на африканска чума по свинете в Полша се увеличава всяка година (таблица 1), както и броят на огнищата, въпреки че първите две години от епидемията (2014 – 2015 г.) отричат тенденцията .

През последните 18 месеца се наблюдава допълнително увеличение на броя на държавите членки на ЕС (ДЧ), засегнати от АЧС. Девет ДЧ (BE, BG, EE, HU, LV, LT, PO, PL и SK) понастоящем са заразени с ASFV Genotype II, докато Чехия е призната за официално свободна от АЧС през март 2019 г. (Решение за изпълнение на Комисията (ЕС) 2019/404). АЧС присъства във всяка от страните на източната граница на ЕС, с изключение на Турция. От балканските страни АЧС е потвърдена в Сърбия през юли 2019 г.

В широк план АЧС продължава да се разпространява бавно в посока юг-запад. Всички засегнати от АЧС области са по същество съседни, с изключение на изолираното въвеждане на АЧС в Чехия (сега вече ликвидирано), в Западна Полша и Белгия.

 

Прочетете целия материал ТУК